Ramazani dhe truri

0
371

Muajin e Ramazanit lirohen disa substanca opioide nga truri: B enkefalina, B endorfina  që janë më të forta se morfiumi 20 herë. Gjë që në organizëm shkakton eufori, çiltërsi, ndalje te dhembjeve, kënaqësi shpirtërore dhe trupore. E të gjitha këto e lehtësojnë agjërimin edhe në ditë të gjata dhe të lodhshme.

Agjërimi ndikon në induktimin e gjumit të thellë, që është e preferuar për moshat e shtyra të agjërojnë.

Agjërimi ndikon në qelizat trunore duke vendosur në stres të lehtë, siç veprojnë ushtrimet fizike në qelizat muskulare.brain_waste_1024x474

Agjërimi duke nxitur të prodhohet një substancë në tru të quajtur faktori neutrofik që ka për qëllim të nxitë prodhimin e sa më shume qelizave të reja trunore ka efekt të mirë në parandalimin e semundjes së Alzheimerit (sëmundje ku behet zvoglimi i masës trunore dhe karakterizohet me humbje të kujtesës). Poashtu faktori neutrofik që lirohet në agjerim ka efekt të mireë pas traumeve të trurit dhe palcës kurrizore, pas sulmeve iskemike të trurit duke zvogluar dëmet e tyre.

 

Dr. Nazmi Z. Mehmeti – profesor në shmt Presheva – profili mjekësi
Edona Rexhepi – nxënëse e klasës 3/8 në Shmt Presheva – profili mjekësi
Elma Zejnullahu – nxënëse e klasës 3/8 në Shmt Presheva – profili mjekësi

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here