Ramazani dhe ndikimi në mëlçi dhe hipotalamus

0
400

Laboratori qëndror  Melçia që kryen mbi 500 funksione pushon gjatë agjërimit 4 deri në 6 orë. Ky organ punon gjithë vitin pandërprerë dhe ja agjërimi i mundëson të pushoj.

Ramazani e bën rregullimin e bioritmit te njeriu. Njeriu i ka afër 10 mijë qeliza që ndodhen në hipotalamus, qendër e cila ndodhet diku 3 cm pas syve,  këto e rregullojnë sisitemin tonë bioritmik (në saje të tyre i dijmë ditët, muajt, vitet, planifikojmë , analizojmë, bëjmë takime në orë të caktuara) dhe kështu besimtarët originalantidiet_hypothalamusmusliman shumë shpejtë adaptohen duke i falenderuar agjërimit, sepse posa futesh në agjërim të duket që gjithmonë është agjërim, poashtu pas përfundimit të agjërimit adaptohemi sikur s’kemi pas asnjëhere Ramazan. Kjo dmth. që vie deri te rregullimi i orës bioritmike, që Allahu e krijoi në trurin tonë.

Poashtu kujtesa afat hkurte dhe afatgjatë aktivizohen, andaj në Ramazan preferohet mësimi i Kur’anit, sepse më shpejtë memorizohet, poashtu kjo ndodh edhe me mësimet shkollore.

Dr. Nazmi Z. Mehmeti – profesor në shmt Presheva – profili mjekësi
Edona Rexhepi – nxënëse e klasës 3/8 në Shmt Presheva – profili mjekësi
Elma Zejnullahu – nxënëse e klasës 3/8 në Shmt Presheva – profili mjekësi

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here