Home A e dini se Pse është e rëndësishme ta dimë se çfarë lloji të gjakut kemi?

Pse është e rëndësishme ta dimë se çfarë lloji të gjakut kemi?

Lloji i gjakut është një karakteristikë e trashëgueshme dhe e pandryshueshme për njerëzit. Mund të ndikojë në tërë jetën tonë, por jo të gjithë e dinë se çfarë lloji të gjakut kanë. Ka shumë arsye pse kjo duhet të ndryshojë, ose pse duhet të dini nëse grupi juaj i gjakut është A, B, AB, ose 0.

Njohja e llojit tuaj të gjakut mund të jetë shumë e dobishme për të kuptuar reagimin e trupit ndaj ushqimeve të caktuara, ndaj cila sëmundjeve mund të jeni të prirë, si reagoni ndaj stresit, si plakeni dhe më shumë.

Vetëm një pikë gjaku është po aq unike sa gjurmët e gishtërinjve. Lloji i gjakut mund të shërbejë si një ‘mjet navigacioni’ në përcaktimin e asaj që është e mirë dhe çfarë është e keqe për ju për t’ju ndihmuar të gjeni dietën që funksionon më mirë për ju.

Studimet kanë treguar që njerëzit me një lloj të caktuar gjaku janë në rrezik të rritur nga sëmundje të caktuara.

Njerëzit me grupin e gjakut 0 kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës, por një rrezik më të lartë për ulcerat në stomak. Njerëzit me grupin e gjakut A kanë një rrezik më të lartë të infeksioneve mikrobike dhe gratë me grupin e gjakut A kanë një shkallë më të lartë të pjellorisë.

Njerëzit me grupe gjaku AB dhe B kanë një rrezik më të lartë të sëmundjes së pankreasit.

Antigjenet (molekulat që promovojnë prodhimin e antitrupave, ose përgjigjet imune në trup) të grupit tuaj të gjakut nuk gjenden vetëm në gjak.

Ato janë të përhapura në të gjithë trupin, dhe veçanërisht në pjesë të trupit që ndërveprojnë me mjedisin. Këto përfshijnë sistemin tretës, zgavra në gojë, si dhe rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë. Meqenëse antigjenet janë kudo, ato ndikojnë në mënyrën se si trupi reagon ndaj ushqimeve që hani, dhe ka disa faktorë të përfshirë.

Përveç kësaj, ushqime të caktuara përmbajnë lektina, proteina që lidhen me antigjenet e grupit të gjakut dhe shkaktojnë mpiksjen e gjakut – aglutinimin, i cili mund të shkaktojë lodhje të shtuar, dhimbje koke, dispepsi, probleme të lëkurës dhe probleme të tjera shëndetësore. Prandaj, njohja e llojit tuaj të gjakut mund t’ju ndihmojë të përcaktoni dietën më të shëndetshme.

Arsyeja më e rëndësishme që duhet të njihni llojin tuaj të gjakut është sepse mund të shpëtojë jetën tuaj në rast të një aksidenti trafiku ose një aksidenti tjetër, kur keni nevojë për një transfuzion gjaku.

Për të zbuluar llojin tuaj të gjakut, një mundësi është të pyesni mjekun tuaj për një procedurë dhe tjetra është të dhuroni vullnetarisht gjak për të përcaktuar llojin e gjakut.

Previous articleFërkoni këmbët me këtë dhe do të largoni të çarat e thembrave brenda 1 dite
Next articleA e dini se për çfarë shërben kjo pjesë në pasqyrën e brendshme të veturës?