GJYKIMI NË BOTËN TJETËR

GJYKIMI NË BOTËN TJETËR

Prej ligjeve të prera në Ditën e Gjykimit, para se të ballafaqohesh dhe të qëndrosh para tyre, njohtohu me ta;

1- Dosjet nuk janë të fshehta;
Allahu i Madhëruar thotë:
.. ونخرج له يوم القيامة كتابا يلقاه منشورا
(El-Isra 13 – 14)
“…e në Ditën e Gjykimit Ne do t’ia prezentojmë atij librin e hapur.”

2- Pjesmarësit janë nën mbikqyrje dhe ruajtje të fortë;
Allahu i Madhëruar thotë:
وَجَاءَتْ كُلُّ نَفْسٍ مَّعَهَا سَائِقٌ وَشَهِيدٌ (Kaf -20)
Çdo shpirt vjen me një (melek) grahës dhe një (melek) dëshmitar.”

3- Padrejtësia është e pamundur;
Allahu i Madhëruar thotë:
وَمَا أَنَا بِظَلَّامٍ لِّلْعَبِيد  (Kaf: 29)
“..Unë nuk jam zullumqar (i padrejtë) për robërit.”

4- Nuk do të kesh avokatë që do të të mbrojë;
Allahu i Madhëruar thotë:
اقْرَأْ كِتَابَكَ كَفَىٰ بِنَفْسِكَ الْيَوْمَ عَلَيْكَ حَسِيبًا (El Isra, 14)
Lexo librin tënd, mjafton të jesh sot vetë llogaritës i vetvetes.”

5- Ryshfeti dhe ndërmjetësimi është e pamundur;
Allahu i Madhëruar thotë:
يَوْمَ لَا يَنفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ (Shuara, 88)
Ditën në të cilën as pasuria dhe as fëmijët nuk do të bëjnë dobi.”

6- Nuk ekziston përngjasimi i emrave;
Allahu i Madhëruar thotë:
وَمَا كَانَ رَبُّكَ نَسِيًّا (Merjem, 64)
Dhe Zoti yt nuk harron kurrë.”

7- Marrja e shqiptimit vendimit me dorë;
Allahu i Madhëruar thotë:
‎فَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ فَيَقُولُ هَاؤُمُ اقْرَءُوا كِتَابِيَهْ
Kujt t’i jepet libri i vet nga e djathta e tij, ai do të thotë: “O ju, ja lexoni librin tim!”

8- Nuk ka gjykim në mungesë;
Allahu i Madhëruar thotë:
وَإِن كُلٌّ لَّمَّا جَمِيعٌ لَّدَيْنَا مُحْضَرُونَ (Jasin, 33)
Dhe të gjithë, të tubuar, do të paraqiten pranë Nesh.”

9- Nuk ka kundërshtim, shkelje, veto dhe apelim;
Allahu i Madhëruar thotë:
مَا يُبَدَّلُ الْقَوْلُ لَدَيَّ..(Kaf, 29)
te Unë nuk ndryshon fjala (vendimi).”

10- Nuk ka dëshmitarë të rrejshëm;
Allahu i Madhëruar thotë:
يَوْمَ تَشْهَدُ عَلَيْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَأَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُم بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ (Nur, 24)
Në atë ditë kur dëshmojnë kundër tyre gjuhët e tyre, duart e tyre dhe këmbët e tyre për atë që ata kanë punuar.”

11- Nuk ka dosje të harruara;
Allahu i Madhëruar thotë:
أَحْصَاهُ اللَّهُ وَنَسُوهُ ۚ (El Muxhadele, 6)
Allahu ka mbajtur ato shënime, edhe pse ata  i kanë harruar.”

12- Peshore precize dhe e saktë e veprave;
Allahu i Madhëruar thotë:
وَنَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ فَلَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا ۖ وَإِن كَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَا بِهَا ۗ وَكَفَىٰ بِنَا حَاسِبِينَ (El Enbija, 47)
Në ditën e gjykimit Ne do të vëmë peshoja të drejta, e askujt nuk i bëhet e padrejtë asgjë, edhe nëse është (vepra) sa peshoja e një kokrre të melit Ne do ta sjellim atë. E mjafton që Ne jemi llogaritës.”

Përtheu nga arabishtja: Nusret RAMADANI