Ushqehuni me menquri !!

0
316

eat-healthy

 • Ushqehuni me menquri !!
  • Konsumoni një gotë ujë para fillimit të ushqimit.
  • Fillojeni ushqimin me supë e cila përmban pak yndyrë dhe me sallatë. Kjo do ju mbrojë. Ikni përzierjes (përveq perimeve dhe sallatës).
  • Hani ngadalë.
 • Mos u ngutni në ushqim.
 •  Ndaloni së ngrëni para se të ndjeheni të ngopur.
 • Nuk është e thënë cdo herë ta zbrazni pjatën.

… në shtëpi                  

 • Larg syve – larg zemrës. Nëse e keni patjetër të mbani në shtëpi ushqim të pasur me yndyrna/kalori, atëherë mbajeni të paktën sa më larg dorës dhe shikimit.
 • TV-në dhe ushqimin nuk duhet ta bëni bashkë. Shikimi në television në vend se në pjatë, pa vërejtur ju shpie në marrje të tepruar të ushqimit (aq më tepër reklamat e ushqimit dhe ëmbëlsirave
 • Le të jetë rregulli juaj që gjithnjë të habi ushqim ulur, asnjëherë duke qëndruar në këmbë.
 • Asnjëherë mos hani direct nga pakoja apo konzerva. Vendoseni sasinë e duhur në pjatë, ndërsa pakon apo konzervën largojeni nga tavolina.
 • Mbani llogari edhe rreth madheësisë së shujtës, ashtu që gjellën ta hudhni me masë në pjata në tavolinë dhe pjesën tjetër ta largoni nga tavolina. I vetmi ushqim I cili duhet gjithnjë të qëndrojë në tavolinë, dhe të cilën mundë ta merrni sa herë që tu dojë zemra është perimet dhe sallata.
 • Patrojeni tavolinën pas përfundimit të vaktit ushqimor, mos konsumoni atë që ka mbetur.

… jashtë shtëpisë

 • Asnjëherë mos dilni nga shtëpia të uritur. Cdo herë konsumoni para se të dilni dicka të lehtë (pemë, gotë lëng, karrotë) para se të shkoni në darkë restorani.
 • Kërkoni nga kamarieri që ta largoj nga tavolina shportën me bukë.
 • Kërkoni që të gjithë sosërat të ju servohen veqmas. Përdoreni pirunin që të hudhni në pjatën tuaj nga këto sosëra.
 •  Mos keni turp ta pyesni kamarierin se si është përgatitur ushqimi apo të kërkoni nga ai që ushqimi të jetë I përgatitur në mënyrë të caktuar/si psh., me sa më pak yndyrë.
 • Disa restorane të ushqimit të shpejtë kanë edhe informacione nutritive (detalje rreth përmbajtjes së ushqimit) në broshura apo në fletë përkatëse letre. Kërkojeni një të tillë dhe lexojeni me kujdes. Ndoshta do  befasoheni pasi, pshm sanduici me mish pule ka më shumë kalori se hamburger.
 • Largohuni sat ë keni mundësi nga ushqimi I fërguar.
 • Edhe pse porcionet më të mëdha duken ‘’më të mira’’, por nuk ka asgjë të mirë në kalori dhe yndyrë të shumtë.
 • Përktheu dhe përshtati: Dr.med. Abdurrezak, Preshevë

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here