Si të largohem nga duhan-pirja ??

0
433

Përdoruesit e duhanit shpesh thonë, “Mos më thoni pse me lënë, më tregoni se si.” Nuk ka një mënyrë të saktë për ta lënë, por ka disa gjëra që mund të ndihmojnë të nderpritet pirja e duhanit ne forme me të mirë. 4 faktorët kyç janë:

– Marrja e vendimit për ta lënë duhanin
– Bëre një plani pë ta lën duhanin
– Ballafaqimi me tërheqjen (abstinencen)
– Qëndro gjate Lënjes

Vendimi për ta lënë

Vetëm ju mund ta merrni vendimin për ta lënë përdorimin e duhanit. Të tjerët mund të dëshirojn që ta lëni, por angazhimi i vërtetë duhet të vijë nga ju.quit-smoking

Mendoni ju, se pse doni ta lëni.

– A jeni i shqetësuar se ju mund të merrni një sëmundje të lidhur me duhanin?
-Vërtetë besoni se përfitimet e ndalimit pirjes se duhanit peshojn më shumë se të mirat nese vazhdoni ta përdorni duhanin?
-A njihni dikend i cili ka pasur probleme shëndetësore për shkak të pirjes së duhanit?
-A jeni gati për të bërë një përpjekje serioze të ndaloni pirjen e duhanit?

Listoni arsyet tuaja për ndalimin e pirjes s e duhanit

Përdoruesit e duhanit kanë shumë arsye për të deshiruar per ta lënë tymosjen. Por ajo që ju motivon ta lëni nuk mund të jetë i njëjtë me atë që motivon të tjerët. Mendoni për të bërë një listë të arsyeve që doni për të lënë- ju mund ta shqyrtoni më vonë në qoftë se ju ndjeheni te tunduar ne mendime. Lista mund të përfshijë disa ose të gjitha këto, por të jeni i sigurt edhe për të shtuar arsyet tuaja:

– Unë dua të jem i shëndeteshem.
– Unë tashmë kanë probleme me mishrat / dhëmbët e mi, dhe unë nuk dua që ata te perkeqesohen.
-Unë nuk duan të shpenzojë paratë e mia për këtë.
-Unë nuk mund tetymosi në vendin e punës / shkollës.
-Unë dua të jem në gjendje për të shkuar në një film / qendër tregtare , pa shqetësime në lidhje me të.
-Unë dua për ta provuar, që unë mund ta bëjë këtë.
-Unë nuk dua që ajo të me kontrolloj mua.
-Njerëzit që interesohen per mua nuk e pëlqejn atë, dhe duan që unë ta lë.
-Unë dua të vendosi një shembull të mirë për fëmijët.

Nëse jeni duke menduar rreth nderprejes pirjes se duhanit, duhet vendosur një datë dhe të vendosësh për një plan qe do të shkojë me ju për ne hapin e ardhshëm.

Vendosja e një date per ta lënë dhe bërja e një plani

Pasi të keni vendosur për ta lënë, ju jeni gati të caktoni një datë lënjes. Ky është një hap shumë i rëndësishëm. Zgjidh një ditë në muajin e ardhshëm si ditën tuaj per ta lënë. Caktoni një datë shumë larg qe të jep kohë për të racionalizuar dhe të ndryshuar mendjen tuaj. Por ju duhet t’i jepni vetes kohë të mjaftueshme për të përgatitur dhe per të dalë me një plan. Ju mund të zgjidhni një datë që ka një domethënie të veçantë, si një ditëlindje apo përvjetor, ose daten e ShoqatesAmerikane per Kancer – Duhan Lersit e Medhenj Amerikan (të enjten e tretë në nëntor të çdo viti). Ose ju mund të deshironii të zgjedhëni vetëm një datë të rastit. Rrethoni datën në kalendarin tuaj. Bëni një angazhim të fortë personale për ta lënë në atë ditë.

Nëse jeni duke menduar per te përdorur një bari me recetë, planifiko për të biseduar me mjekun tuaj për të marrë atë me kohë për ditën tuaj të Lenjes. Nëse keni ndërmend të përdorni bupropion (Zyban) ose Varenicline (Chantix), ju duhet të fillojë të merrni barin një javë të plotë para ditës tuaj të lënjës. Nëse do te përdorni një nga këto ilaçe, shtoni një shënim në kalendarin tuaj për të ju kujtuar qe të filloni të merrni barin.

Nuk ka një mënyrë të drejtë(perpiket/rregullt) per ta lën. Disa përdorues të duhanit preferojnë ta lënë papritimas. Ata pijn duhan deri ditën e tyre lenjes dhe pastaj ndalojne krejtësisht, të gjitha përnjëherë. Të tjerët mund të zvoglojne duhanin një ose 2 javë para ditës së tyre të lënjes. Ka më shumë se një mënyrë për ta bërë këtë.

Pakesone per aq sa ju e përdorni

Një mënyrë për të bërë këtë është që të pakesoni numrin e herave apo sasine e tymosjes ditore. Duke bërë këtë, ju ngadalë do të zvogëloni sasinë e nikotinës në trupin tuaj. Mundohuni te arrini në gjysmën e shumës tuaj të zakonshme para se ta lëni. Nëse ju zakonisht mbani kutine e cigareve ose qesen, provoni ta “harroni” / lini shtepi. Mbani diçka tjetër për të vënë në gojën tuaj.

Kthehu përsëri aty ku dhe kur ju e pini duhanin

Ju mund të provoni duke u kthyer aty ‘ku’ dhe ‘kur ‘ ju e tymosni duhanin. Kjo ju jep një shans për të njoftuar, kur dëshirat tuaja janë më të keqija. Kjo ju ndihmon të vendosëni mbi një plan të lojës në qoftë se ju e dini se çfarë ngacmon dëshirat tuaja. Përsëri, një herë kur te keni vendosur të mos përdorni duhan në një vend të caktuar, të lëni kutin apo qesen në shtëpi kur ju dilni nga shtepia. Provoni zëvendësues me te mire ne gojen tuaj. (Shih seksionin e quajtur “Disa hapa për t’ju ndihmuar të përgatiteni për ditën tuaj të lënjes”.)
Mos përdor duhan kur ju keni një dëshirë (mallë per pirje)

Shkoni aq kohë deri sa ju keni një mall per pirje. Filloni duke u përpjekur për të paktën 10 minuta, pastaj më gjatë dhe deri sa te afroheni ditën tuaj të lënjes. Caktoni 3 ngacmues tuaj të këqij dhe ndaloni te tymosni në ato kohë. Kjo do të jetë e vështirë në fillim, por praktika do ta bëjë më të lehtë.

Nderprerja e pirjes se duhanit është sikurse vendosesh per humbje te peshës. Ajo merr një angazhim të fortë, një kohe të gjatë. Përdoruesit mund të dëshirojn te kene nje bari magjik – ose metodë që do ta nderpret pirjen e duhanit pa dhimbje dhe menyre te lehtë. Por nuk ka asgjë si kjo. Zëvendësuesit e Nikotines mund të ndihmojnë në uljen e simptomave abstinences (tërheqjes), por ato punojnë më mirë kur përdoren si pjesë e një plani qe të nderpritet pirja e duhanit si perpjekje nga varësit e pjesëve fizike, mendore, dhe emocionale të lënjes duhanit.

Disa hapa për t’ju ndihmuar të përgatiteni për ditën tuaj të lënjes

– Zgjidh datën dhe shënoje atë në kalendarin tuaj.
-Tregoju miqve, familjes, dhe bashkë-punëtorëve për ditën tuaj lënjes, dhe le ta dinë se si ata mund të ndihmojnë.
-Largoji të gjithë kutite e duhanit nga makina juaj, shtëpia, dhe vendi i punës një natë para ditës tuaj të lënjes.
– Vendos gjëra të tjera për të vënë në gojën tuaj – fara te lulediellit, çamçakëz pa-sheqer, shkopinj karrotash, mish te tharë, shtapiqa (kronde), dhe / ose karamele fort pasheqer etj.
– Vendos për një plan. Do të përdorni terapi zëvendësuese nikotines apo ilaçet e tjera? Apo do të shkoni në një grup ose program? Nëse është kështu, të merrni pjese tani. Gjeni se ku dhe kur ata takohen, kështu që ju te jeni gati.
– Konsideroni te vizitoni doktorin ose dentist tuaj. Kanë kontrolluar gojën tuaj, dhe diskutoni planin tuaj te ndereprerjes pirjes se duhanit me ta.
– Ndertoni një sistem mbështetës. Kjo mund të jetë një program grupi, Anonim Nikotine, apo miqtë apo anëtarët e familjes të cilët e kanë lënë dhe janë të gatshëm për t’ju ndihmuar.
– Lutini familjen dhe miqtë që përdorin duhanin të mos e përdorin atë rreth jush ose lëreni ata kur ju i shihni ata.
– Bëni një listë “ngacmuesve” tuaj ,cilat situata, vende, apo ndjenja që ju bëjnë më shumë gjasa për të tymosur . Duke qenë të vetëdijshëm për këto mund t’ju ndihmojë të shmangëni ato, ose të paktën të jeni të gatshëm për to.
– Mendoni përsëri në përpjekjet tuaja të fundit për ta lënë. Mundohuni të kuptoni se çfarë shkoj mire dhe çka nuk shkoj mire për ju.

Nderprerja e pirjes se duhanit dhe qëndrimi pa të, është një çështje e planifikimit dhe angazhimin,dhe jo fati. Vendosni tani në planin tuaj. Disa nga opsionet përfshijnë bashkimin tend në një grup per ndërprerjen e duhanit, duke e quajtur si një linjë mbështetese per ndërprerjen e duahnit, për të bere takime mbështetese, duke përdorur zëvendësues nikotine, mbështetje në internet, dhe duke përdorur materiale vetë-ndihmëse të tilla si libra dhe pamflete. Për shans më të mirë të suksesit, plani juaj duhet të përfshijë 2 ose më shumë prej këtyre opsioneve.

Në ditën tuaj të lëNJES

– Mos përdor duhan të çfardo lloji. Kjo do të thotë punë asgjëje, as edhe një çikë!
– Mbahuni aktiv – përpiqu te ecni, ushtroni, ose duke bërë aktivitete ose hobi të tjera.
– Mbani zëvendësues dobishëm për ta vënë në gojën tuaj.
– Pini shumë ujë dhe lëngje.
– Filloni duke përdorur zëvendësues nikotine në qoftë se është zgjedhja juaj.
– Thërrisni në linjën mbështetese të lënjes, shkoni në një grup per ta lënë, ose të filloni pasoni planit tuaj vetë-ndihmës.
– Shmangni situatat ku tymosja është e fortë.
– Shmangni njerëzve që janë duke përdorur duhanin.
– Shmangni alkoolit. Ajo mund të dobësojë vendosmërinë tuaj për ta lënë
– Mendoni se si ju mund ta ndryshoni rutinën tuaj. Uluni në karrige të ndryshme në shtëpi, bej një mënyrë të re për të punuar, ose të zgjedheni ushqime dhe pije që e bëjnë me shije keqe duhani n.

Lexo më për të mësuar më shumë për llojet e mendimeve dhe tundimeve që vijnë deri sa ju përpiqeni që ta lëni duhanin dhe idet për mënyrat për t’u shmangur atyre.

Ballafaqimi ma tërheqjen (abstinencen)

Tërheqja nga nikotina ka 2 pjesë:

– Tërheqja fizike
– Tërheqja psikologjike ose mendore

Simptomat fizike e tërheqjes janë të bezdisshëme, por jo kërcënuese për jetën. Megjithatë, në qoftë se ju nuk jeni të përgatitur për to, ata mund të provokoj juve të ktheheni në duhan. Nëse ju vendosni të përdorni zëvendësues nikotine, ajo mund të ndihmojë në uljen e shumë nga këto simptoma. Shumica e përdoruesve gjejn si sfid më te madhe pjesen mendore dhe emocionale të nderprerjes pirjes se duhanit.

Nëse ju jeni përdorues per kohe gjate te duhanit, duhani ndoshta eshte lidhur me shumë prej aktiviteteve tuaja – shikim te televizorit, aktivitete sportive, kampe, peshkim apo gjueti, ose ngarje në makinën tuaj. Ajo do të marrë kohë për të “çlidhë” përdorimin e duhanit nga këto aktivitete. Kjo është një arsye pse, edhe në qoftë se jeni duke përdorur fllaster nikotine apo çamçakëz, ju ende mund të keni kerkesa të forta per përdorim te duhanit.

Racionalizimit janë tinëzare
Një mënyrë për t’a luftuar me këto presione apo dëshira është që të njihni racionalizimet kur ato vijnë. Racionalizimi është një mendim i gabuar që duket të kenë kuptime për ju në atë kohë, por nuk është i bazuar në realitet. Nëse ju vendosni për të besuar këtë mendim të tillë, madje edhe për një kohë të shkurtër, ajo mund të shërbejë si një mënyrë për të justifikuar përdorimin e duhanit. Nëse keni provuar për ta lënë perpara, ju ndoshta do të njihni disa nga këto racionalizimet e zakonshme:

-Unë vetëm po e pij edhe pak për të marrë vendimin sa me të afërt.
– Sot nuk është një ditë e mirë, unë do të lë nesër.
-Është i vetmi ves i imi.
-Sa e keqe është duhani, ne të vërtetë? Axha Nazmi ka tymosur gjithë jetën e tij dhe ai ka jetuar mbi 90 vjete jete.
-Ju mund të vdisni nga diçka tjeter.
-Jeta nuk është zbavitëse pa tymosur.

Ju ndoshta mund të shtoni më shumë në listë racionalizime. Duke kaluar ju nëpër ditët e para pa duhan, shkruani ndonjë racionalizim qe ju vjen ndermend dhe t’i njihni ato për ato që janë: Mesazhe që mund të gënjejnë juve në kthimin e përdorimit te duhanit. Kujdes për to, sepse ato gjithmonë tregojnë deri ku jeni duke u përpjekur per ta lënë. Pasi t’i shkruani këto ide, le të ikin prej mendjes tuaj. Të jeni gati per një zbavitje, një plan të veprimit, si dhe mënyra të tjera për të ri-drejtuar mendimet tuaja në diçka tjetër.

Përdorini idetë e mëposhtme për të ndihmuar juve te qëndroni angazhuar për të nderprer pirjen e duhanit.

Shmangni tundimit: Qëndroni larg nga njerëzit dhe vendet ku ju jeni të tundosur të përdorni duhan. Më vonë ju do të jeni në gjendje për të trajtuar këto me më shumë besim.

Ndryshoni shprehitë tuaja: Kaloni në lëngje ose ujë në vend të alkoolit apo kafes. Merrni një rrugë tjetër për të punuar. Merrni një shëtitje të shpejtë në vend të një tymosje. Këtu janë disa ide më shumë:

Zgjidhni gjëra të tjera për gojën tuaj. Përdorni zëvendësues gojore si farat e lulediellit, çamçakëz pa-sheqer ose karamele forta pa-sheqer, ose perime si karrota. Merrni një gllënkë apo nje kafshate diçkaje që e bën me shije te keqe duhanin. Ju mund të dëshironi të provoni thithës minti (jo-duhan) ose një version tjetër bimor nëse keni nevojë për te ndihmuar dëshirat.
Behu aktiv. Ushtroni ose bëni hobi që te mbanë të zënë dhe kërkonë mjaft fokusim qe të shkëpus ty nga ngacmuesit per të tymosur (të tilla si Njoftime, Fjalekryqe, dhe kopshte).
Frymëmarrje të thella. Nëse ju ndjeni kerkese të tymosni duhan, relaksohu, merr frymë thellë, dhe mbushni mushkëritë me ajër të pastër, të fresket. Kujtoj veten pse po e nderpritni pirjen e duhanit dhe përfitimet që ju do të fitoni.
Vonoje. Nëse ju ndjeni që ju jeni në prag të marrjes, zbrapsu . Tregoni veten, ju duhet të presesh edhe të paktën 10 minuta. Shpesh ky mashtrim i thjeshtë do t’ju lejojë të shkoni përtej thirrjeve të forta për të tymosur duhanin.

Shpërblim veten: Çfarë jeni duke bërë nuk është e lehtë dhe ju meritoni një shpërblim. Vendos paratë që ju do të keni shpenzuar për duhanin në një kavanoz çdo ditë dhe pastaj bleni vetes dicka cdo jave. Blej një revistë ose disa ilahi të reja, të shkosh jashtë për të ngrënë, të fillosh një hobi të ri, ose të bashkohesh në një palestër. Apo ruani paratë për një blerje të madhe.

Ju gjithashtu mund të shpërbleni veten në mënyra që nuk i kushtojnë me para: vizitoni një park, vizitoni xhemite, shkoni në bibliotekë, lexoni Kur;an dhe libra Islam dhe shkencore, kontrolloni listat lokale të lajmeve për muzeume, qendra të komunitetit, dhe kolegje që kanë klasa të lira, ekspozita, filma, dhe gjëra të tjera për të bërë.

Shijoni veten, te ri: Bëni një takim me dentistin tuaj për të bere dhëmbët tuaj pastert dhe zbardhur. Merrni bashkëshorten tuaj dhe diskutoni. Nëse ju nuk jeni në një marrëdhënie, të filloni të flisni me dikë që ju dëshironi të njihni më mirë. Ju nuk do të duhet të shqetësoheni për frymën me duhan ose dhëmbët ngjyre kafe!

Qëndro gjate Lënjes

Qëndrimi gjate lënjes është faza finale, e gjatë, dhe më e rëndësishme e procesit. Ju mund të përdorni të njëjtat metoda për të qëndruar gjate lënjes, si keni bërë për të ndihmuar veten gjatë tërheqjes. Planifiko përpara për ato raste kur ju mund të josheni të tymosni duhan. Mendoni për mënyra të tjera për të përballuar me këto situata.

Më e rrezikshme, ndoshta, janë dëshirat e papritura të forta për tymosjen e duhanit që shfaqen muaj ose edhe vite pas ju e keni lënë. Racionalizimet mund të tregojnë ato, gjithashtu. Për të kaluar nëpër këto pa rikthim, provoni këto:

– Rishiko arsyet tuaja për nderprerjen e pirjes e duhanit – të shikoni në listën tuaj dhe mendoni të gjitha të mirat për shëndetin tuaj, financat tuaja dhe familjen tuaj.
– Kujtoni vetes se nuk eshte vetëm një tymosje.
– Largoni dëshirat. Do të kaloj kjo gje, por mos tradhto veten në të menduarit se ju mund të keni vetëm një tymosje.
– Shmangni alkoolit. Kjo ul mundësinë tuaj për sukses.
– Nëse jeni të shqetësuar në lidhje me shtimin në peshë, vendos disa energji te reja per nje planifikim te një diete të shëndetshme dhe gjetjen e mënyrave për të ushtruar dhe të qëndruar aktiv.

Çfarë ndodh nëse gaboni dhe tymosni duhan pas ditës tuaj të lënjes?

Çfarë ndodh nëse ju tymosni duhan? Këtu është dallimi në mes një gabimi dhe një rikthimi: a është një gabim, është gabim një herësh qe korrigjohet shpejt. Një rikthim është kthim prapa në zakonin tuaj të mëparshm. Ju mund të përdorni gabimin si një justifikim për të shkuar përsëri në përdorimin e duhanit, ose ju mund të shikoni se çfarë shkoi keq dhe ripërtërini përkushtimin tuaj për të qëndruar larg nga duhani për të mirën tuaj.

Edhe nëse e bëni këtë rikthim, të përpiqesh të mos dekurajohesh shumë. Shumë pak njerëz janë në gjendje të lëjn në përpjekjen e parë. Në fakt, ajo merr shumicës së njerëzve disa përpjekje para se të lëjnë. Çfarë është e rëndësishme , parafytyroni se çfarë ju ndihmoj në përpjekjen tuaj për ta lënë dhe ajo cfar ju ndihmoj kundër jush. Ju pastaj mund të përdorin këtë informacion për të bërë një përpjekje të fortë në nderprerjen e pirjen e duhanit herën tjetër. Mëso nga gabimet tua – mos u dorzo!
Përktheu dhe përshtait: Dr.Nazmi Z. Mehmeti dhe Dr.Hamide A. Veliu

Referencat:
American Cancer Society. Cancer Facts & Figures 2012. Atlanta, Ga. 2012.
Benowitz NL. Pharmacology of Smokeless Tobacco Use: Nicotine Addiction and Nicotine-Related Health Consequences. In: Smokeless Tobacco or Health: An International Perspective. Smoking and Tobacco Control Monograph No.2. Bethesda (MD): US Department of Health and Human Services, Public Health Service, National Institutes of Health. NIH Publication No. 93-3461, 1992b:219-228. Accessed athttp://cancercontrol.cancer.gov/tcrb/monographs/2/m2_4.pdf on December 6, 2011.
Benowitz NL. Pharmacologic aspects of cigarette smoking and nicotine addiction. N Engl J Med. 1988;319:1318–1330.
Benowitz NL, Jacob P III, Yu L. Daily use of smokeless tobacco: Systemic effects. Ann Intern Med. 1989;111:112–116.
Boffetta P, Hecht S, Gray N, et al. Smokeless tobacco and cancer. Lancet Oncol. 2008;9(7):667–675.
Boffetta P, Straif K. Use of smokeless tobacco and risk of myocardial infarction and stroke: systematic review with meta-analysis. BMJ. 2009;339.
Caldwell B, Burgess C, Crane J. Randomized crossover trial of the acceptability of snus, nicotine gum, and Zonnic therapy for smoking reduction in heavy smokers. Nicotine Tob Res. 2010;12(2):179-83.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Tobacco use, access, and exposure to tobacco in media among middle and high school students –- United States, 2004. MMWR. 2005;54;297–301. Accessed at www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5412a1.htm on December 6, 2011.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Tobacco Use Among Middle and High School Students –- United States, 2000–2009. MMWR. 2010;59(33);1063-1068. Accessed atwww.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5933a2.htmon December 6, 2011
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Youth Risk Behavior Surveillance— United States, 2009. MMWR. 2010;59(SS-05):1-142. Accessed atwww.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/ss5905a1.htmon December 6, 2011.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Smokeless Tobacco. Accessed atwww.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/smokeless/smokeless_facts/index.htm on December 6, 2011.
Cogliano V, Straif K, Baan R, et al. Smokeless tobacco and tobacco-related nitrosamines. Lancet Oncol. 2004;5:708.
Critchley JA, Unal B. Is smokeless tobacco a risk factor for coronary heart disease? A systematic review of epidemiological studies. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2004;11:101–1012.
Dale LC, Ebbert JO, Glover ED, et al. Bupropion SR for the treatment of smokeless tobacco use. Drug Alcohol Depend. 2007;90:56–63.
Ebbert JO, Croghan IT, North F, Schroeder DR. A pilot study to assess smokeless tobacco use reduction with varenicline. Nicotine Tob Res. 2010;12(10):1037-40.
Ebbert JO, Dale LC. Treating Spit Tobacco (ST) Dependence: What You Need to Know as a Primary Care Provider. Mayo Clinic Dept Med Intramural Newsl. Accessed at http://mayoresearch.mayo.edu/ndc_education/upload/tts_treating_spit_tobacco.pdf on December 5, 2011.
Ebbert JO, Dale LC, Patten CA, et al. Effect of high-dose nicotine patch therapy on tobacco withdrawal symptoms among smokeless tobacco users. Nicotine Tob Res. 2007;9:43–52.
Ebbert J, Montori VM, Erwin PJ, Stead LF. Interventions for smokeless tobacco use cessation (Review). Cochrane Database Syst Rev. 2011; Issue 2. Art. No.: CD004306. DOI: 10.1002/14651858.CD004306.pub4.
Ebbert J, Montori V, Vickers K, et al. Interventions for smokeless tobacco use cessation. Cochrane Database Syst Rev. 2007;(4):CD004306.
Fiore MC, Jaén CR, Baker TB, Bailey WC, Benowitz NL, Curry SJ. et al, for the Guideline Panel. Treating Tobacco Use and Dependence: 2008 Update. In National Library of Medicine (NLM). Treating Tobacco Use and Dependence: 2008 Update. Accessed atwww.surgeongeneral.gov/tobacco/treating_tobacco_use08.pdf on December 5, 2011.
Govtrack.us. 111th Congress 2009-2010. H.R.1256: Family Smoking Prevention and Tobacco Control Act. Accessed at www.govtrack.us/congress/bill.xpd?bill=h111-1256 on November 9, 2010.
Hatsukami DK, Grillo M, Boyle R, et al. Treatment of spit tobacco users with transdermal nicotine system and mint snuff. J Consult Clin Psychol. 2000;68(2):241–249.
Hatsukami KD, Gust SW, Keenan RM. Physiologic and subjective changes from smokeless tobacco withdrawal. Clin Pharmacol and Ther. 1987;41:103–107.
Hatsukami DK, Lemmonds C, Zhang Y, et al. Evaluation of carcinogen exposure in people who used “reduced exposure” tobacco products. J Natl Cancer Inst. 2004;96:844–852.
Henley SJ, Connell CJ, Richter P, et al. Tobacco-related disease mortality among men who switched from cigarettes to spit tobacco. Tobacco Control. 2007;16:22–28.
Henley SJ, Thun MJ, Connell C, Calle EE. Two large prospective studies of mortality among men who use snuff or chewing tobacco (United States). Cancer Causes Control. 2005;16:347–358.
Holm H, Jarvis MJ, Russwell MAH, Feyerabend C. Nicotine intake and dependence in Swedish snuff takers. Psychopharmacology. 1992;108:507–511.
Hurt RD, Ebbert JO, Hays JT, McFadden DD. Treating tobacco dependence in a medical setting. CA Cancer J Clin. 2009;59(5):314-26.
IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Smokeless Tobacco and Some Tobacco-specific N-Nitrosamines. Volume 89. World Health Organization International Agency For Research On Cancer. 2007. Accessed athttp://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol89/mono89.pdf on December 5, 2011.
Keller PA, Beyer EJ, Baker TB, et al. Tobacco Cessation Quitline Spending in 2005 and 2006: What State-Level Factors Matter? Int. J. Environ. Res. Public Health. 2009;6:259–266.
National Institute of Dental and Craniofacial Research. Spit Tobacco: A Guide For Quitting. September 2006. Accessed at www.nidcr.nih.gov/NR/rdonlyres/DF314871-B0A6-4171-B831-C472F543C154/0/SpitTobacco.pdf on December 5, 2011.
Office of the US Surgeon General. 1998 Surgeon General’s Report – Tobacco Use Among U.S. Racial/Ethnic Minority Groups. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Office on Smoking and Health. 1998. Accessed at www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/sgr_1998/index.htm on December 6, 2011.
Office of the US Surgeon General. The Health Consequences of Using Smokeless Tobacco: A Report of the Surgeon General. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Office on Smoking and Health. 1986. Accessed at http://profiles.nlm.nih.gov/NN/B/B/F/C/ on December 6, 2011.
Severson HH. Enough Snuff: A Guide for Quitting on Your Own. 6th ed. Eugene, Oregon: Applied Behavior Science Press. 2002.
Severson HH, Klein K, Lichtenstein E, et al. Smokeless tobacco use among professional baseball players: Survey results, 1998 to 2003. Tobacco Control. 2005;14:31–36.
Substance Abuse and Mental Health Services Administration. Results from the 2010 National Survey on Drug Use and Health: Summary of National Findings. Accessed at www.samhsa.gov/data/NSDUH/2k10Results/Web/HTML/2k10Results.htm#Fig5-7 on November 30, 2011.
The S.T.O.P. Guide: Smokeless Tobacco Cessation. Applied Behavioral Science Press. 2002.
Zendehdel K, Nyrén O, Luo J, et al. Risk of gastroesophageal cancer among smokers and users of Scandinavian moist snuff. Int J Cancer. 2008;122(5):1095–1099.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here