Ramazani ofron mundësi për të lënë duhanin, si ??

0
317

Agjerimi i Muslimaneve ne muajin e Ramazanit ofron një mundësi të shkëlqyer për ata që duan ta lënë duhanin, sipas psikiatërit dhe Kryetar i Bordit në Spitalin neuropsikiatrisë NPISTANBU, Dr Nevzat Tarhan.670px-Keep-Smoking-Systematically-Without-Getting-Addicted-Step-1

” 90{ad665188d2e1dd481ca1082a75a5a95cd65abe9addc30f8ce0b9a52794b3f058} (Nëntëdhjetë për qind) e atyre që vendosin të lënë në këtë kohë do të jetë i suksesshëm,” tha ai.

Për ata që kanë pasur një kohë të vështirë kontrollojn kërkesen e forte për të pirë duhan, prof. Tarhan këshillon që të vazhdojn përpjekjet në muajin e ardhshëm, raportoi Todayszaman.com.

“Një nga aftësitë e fituara në fund të Ramazanit, pas agjërimit për 30 ditë është aftësia për të kontrolluar dëshirat tuaja,” tha ai.

Propozim i pastërt

Prof. Tarhan tha se për njerëzit që dëshirojnë të nderpresin pirjen e duhanit, Ramazani është një mundësi e mirë për ta bërë këtë për shkak kohës për të reflektuar dhe abstinences përbashket që janë çelësi për këtë muaji të shenjtë.

“Ramazani ofron duhanpirësit një propozim të patërt,” tha ai.

“Agjërimi ndryshon sjelljet njerëzore. Për të kthyer mendimet në zakone të merr të paktën katër javë “.

Agjërimi riprogramon mënyrën se si mendojn njerëzit për ushqim. Nëse mendimet dhe sjelljet e dikujt për një nevojë themelore për ushqim mund të ndryshojnë, e njëjta gjë mund të bëhet për pirjen e duhanit.

Prof. Tarhan tha se lutja, duke agjeruar, gjatë Ramazanit forcon lidhjet shoqërore të shoqërisë.
“Ramazani jo vetëm që lejon për njohjen e dobësive të veta dikujt, por gjithashtu siguron një mundësi për një fillim bolshëm (gjatë), tha ai. Lutja e individit është përkushtim, “tha ai.

Agjërimi është përkushtim, si dhe, Dr Tarhan tha, por ajo është për një komunitet të tërë.

Agjërimi ndihmon në forcimin e marrëdhënieve në një komunitet. Ata që agjërojnë gjatë Ramazanit përjetojn solidaritetin, dhënjen dhe ndjeshmërin.

Këshilla për të lënë duhanin

– Shmangni pije si kafe pas ushqimit, kohë shpesh e lidhur me pirjen e duhanit.

– Mbani një shishe të vogël afër me ujë pasi të hani iftar (koha e prishjes – agjerimit). Merrni një gllënjkë uji çdo kohë kur keni mall për cigare.

– Kur të merr malli për ushqim dhe duhani, ndrysho vendndodhjen dhe ngarko me pune dorèn.

– Pirja e duhanit, pasi të hahet është një refleks për duhanpirësit. Ngritu menjëherë pasi të hash dhe gjej një aktivitet të ri.

Përshtati:  Dr.Uvejsi, Presheve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here