Muslimanja zbuloi mënyrën për shndërrimin e mbeturinave në naftë(Video)

0
763

Një e re nga Egjipti ka zbuluar një mënyrë se si mbeturinat plastike t’i kthejë në naftë, zbulim ky që mund të vlejë miliona.

Idetë e Azza Faidit kishin tërhequr Institutit të Kërkimeve të Naftës në Egjipt. Ata i dhanë qasje të lirë në laboratorin dhe kërkimet e saj ndihmuan të përsosin formulën për shndërrimin e mbeturinave plastike në naftë.

Disa shkencëtar janë duke e quajtur këtë zbulim “bionaftë” për shkak të kemikaleve organike pasi që ajo nxjerret nga polimeret plastike, të njëjta kemikale që ekstraktohen nga bimësia për të krijuar etanol të biokarburanteve.

Ky proces po ashtu prodhon edhe kemikale tjera të cilat mund të riciklohen dhe shiten.

Egjipti në vit prodhon miliona tonë mbeturina plastike çdo vitë, dhe me procesion që Faiada ka zbuluar ato mund të konvertojnë mbeturinat në naftë me vlerë 78 milionë dollarë.

Ajo beson se fitimet nga ky zbulim mund të rriten deri në 168 milion dollarë në vit.

Unioni Evropian për shkencëtarët e rinj e ka shpërblyer Faiadën me një çmim për punën e saj dhe ajo është duke punuar për të marrë patetentën për procesin e shndërrimit e mbeturinave në naftë

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here