Home Zgjodhëm për ju. Kurani eshte mrekullia me e madhe ne historine e njerezimit

Kurani eshte mrekullia me e madhe ne historine e njerezimit

MREKULLIA ME E MADHE KUR’ANI

Kurani eshte mrekullia me e madhe ne historine qe ju dha pejgamberit s.a.s Ai eshte liber i qarte dhe fisnik ,eshte mrekulli qe i flete shpirtit dhe mendjes mrekulli e perhershme deri ne diten e kjametit mrekulli e cila asnjehere nuk peson ndryshim as nuk u shtua dhe paksua

“Ata qe e mohuan Kur’anin kur u erdhi jane te marre ai eshte nje liber ngadhnjyes (i pashoq ) Atij nuk munde ti mvishet e paverteta nga asnje ane eshte i zebritur prej te urtit e te lavdishmit {Fyssilet 41-42}

All-llahu i Lartesuar me kete liber provokoj arabet qe njiheshin si oratore dhe gjuhetar te shkathet oratoria dhe stili poetik ishte pasuria e arabve me te cilen ata u dalluan nga popujt e tjere . Arabet kundershtuan thirjen Islame dhe Pejgamberin e Islamit andaj dhe Allahu u beri provokime oratoreve dhe gjuhetarve te tille qe nese kane aftesi perpilojne madje nje kaptine apo diqka te ngjshme si ai merepo pa dyshm se atyre u mungoj aftesia e perpilimit madje edhe te nje ajeti te vetem

“E neqofte se jeni ne dyshm ne ate qe Ne ia shpallem gradualishte robit tone atehere sillni ju nje kaptine te ngjashme si ai (Kur’ani) dhe thirni (per ndihme ) deshmitaret tuaj (zotrat) pos All-llahut nese jeni te sinjqerte (ne thenijet tuaja se ai Kur’ani nuk eshte prej Zotit) {El Bekare 23-24}

KUR’ANI MREKULLI E VECANTE

Allahu i Lartesuar deshiroj qe mrekullia e vecante qe do te dallohet nga mrekullet e pejgamberve te tjere Mrekullia e tij pati mundesi te jete mrekulli ndijore t’i mahnite ata qe e shohin

“Sikur te duam Ne do te zbritnim nje argument (mrekulli) nga qielli mbi ata e qe qafat e tyre do ti rrinin perulur atij {Esh shuara 4 }

Po ashtu po te donte All-llahu nga qielli do te zbrite argument te pathyeshem qe asnjehere nuk do te mposhtej e qe ata nuk do te kishin mundesi qe ta kundershtonin e ta polemizonin po as qe do tu mbetej arsye per mos besim

Kur’ani Famelarte ilustrone qarte qendrimin e atyre te cileve do tju sillej argumente i tille me qafe te perulur para madherise mrekullise se All-llahut
“e qafat e tyre do rinin perulur atij {Esh Shura 4}
Perukja e qafave te tyre mbetet cilesi e tyre e perhershme Pa mare parasysh se c’do te thoshin per mrekullite e tjera te All-llahut te zbatuara permes pejgamberve te meparshem Ai permes te derguarit te Tij Muhammedit s.a.s zbatoj mrekulline me mahnitese te pamposhtur e te pathyer mrekulli e tij qe Kur’ani Famelarte programi i jetes ne pergjithsi mrekullia te cillit haset ne c’do ane

mrekulli ne formen e te shprehurit dhe njellojshmeris se radhitjes artistike duke iu permbajtur vecorive dhe karakteristikave te njejta ne nje forme dhe nje shkalle te larte te shprehurit te padalluara mes vetes me vecori qe nuk mungojne asnjehere gje e cila hetohet ne nje veper te jetes njerzore ne te cilen haset ngecja dhe zhvillimi fuqia dhe dobesia Vecorite e te shprehurit Kur’anor hasen ne nje radhitje te vetme i takojne nga rangu nuk mungojne asnjehere dhe gjithmone jane te pranishme gje e cila deshmon burimin e tij burimin e pandryshueshem qe asnjehere nuk ndryshon

Mrekulli ne formen e tij ideor ku hetohet pjeset e koordinuara dhe plot harnoni ne te nuk hasen te papriturat dhe koncidencat cdo term posedon harmoni te plote te perthpushmerise qe perfshine jeten njerzore ne teresi ploteson dhe i pergjigjet cdo nevoje te saj asnje pjese e ketij programi jetesor nuk bie ne kundershtim me natyren e njeriut sepse atehere nuk do te jete i afte qe ti pergjigjet asaj e tera eshte shtrir dhe perfocuar rreth nje boshti te vetem ne harmoni te cilen pervoja e kufizuar e njeriut as qe do kishte mundesi ta imogjinonte
Keta mrekulli e beri Ai nga i Cili rrjedh pervoja absolute e pakufizuar me kufinjte e kohes dhe vendit fuqia e te Cilit mbizotron gjithashtu anenbane dhe e cila rregulon me rregull absolut
Eshte mrekulli e lehte dhe e abaptuar per shpirtin dhe zemren mrekullit e asaj dihen mosaritjet e saj behen te arritshme per zemren dhe shpirtin e njeriut ngacmon vendndikimet dhe te pergjigjurit e saj pakuptueshmerite dhe veshtirsite e tij hasen ne lehtesi dhe thjeshtesi qe te habisin metoda e tij edukative dhe menyra e tij hasen te pakoplikuara e as qe posedojne ngaterese apo perzierje
All-llahu i Lartesuar deshiron qe mrekullia e tij e fundit e kesaj shpaljeje te jete Kur’ani e nuk deshironi qe te zebres argument te pathyeshem dhe te pamposhtur qe do ti bente qafat e pabesimtarve te rrinin te perulura e me pas re detyrohen te jene te dorezuar Kjo sepse shpalja e fundit eshte shpalje e hapur per te gjithe popujt ne siperfaqen e tokes per te gjithe gjeneratat nuk eshte shpalje e kufizuar per nje popull apo per nje vende Mu per kete mrekullia e fundit qe mrekulli e hapur per te gjithe per te largetin dhe per te afermin per cdo popull dhe per cdo gjenerat mrekulli mbinatyrore nuk perulin pos qafat e atyre te cile shofin dhe deshmojne pas se ciles ngel vetem se refim qe percillet e assesi realitet qe deshmone edhe me tutje Nderkaq Kur’ani famelarte dhe pas me shume se 14shekujsh mbetet liber i hupur dhe program i caktuar prej te cilit njerzit do te mernin gjate gjithe jetes se tyre po qe se do te udhezoheshin program i cilit do te pergjigjej cdo nevoj te tyre dhe do ti udhezonte drejte nje jete dhe bote me me vlere drejte nje horizonti me te larte ardhmeri me ideale qe ata do te vijne pas nesh ta gjejne ate qe ne nuk patem mundesi ta gjejne sepse c’do kerkuesi i jepet sipas vevojes se kerkuar mbetet kapital dhe pasuri e pashterur po qe riperteritet perhere

Previous articleMenyrat natyrale per zhbllokimin e hundeve
Next articleMrekullia e rrjetës së merimangës, e cila përmendet në Kur’an