Home Të tjera Zgjodhem per ju ALLA FRËNGA, ALLA TURKA… nga mbetën këto?

ALLA FRËNGA, ALLA TURKA… nga mbetën këto?

Pse tualetëve u ka mbetur kjo mënyrë emërtimi?

Historia është kjo.
Frëngët (europianët e mesjetës) në ato kohë kanë patur sisteme shumë primitive të ekosistemit. Ujrat e zeza nuk ishin sistemuar, andaj edhe epidemitë vrastare të Europës ndodhnin shumë shpesh.
Në këtë kohë aristokratët përdornin një Tas (Uturak) që e mbante një shërbëtor, për të dalë jashtë dhe nuk e njihnin sistemin e banjove. Madje dhe në pallatet mbretërore të kohës nuk i gjen këto tualete. Kjo formë Uturaku u evolua më vonë në sistemin e Bideve, duke u shtuar edhe sistemi turk i kanalizimeve.
Ndërsa Sistemi Alla Turka i jepte një rëndësi të madhe pastërtisë (Sepse në Islam Pastërtia konsiderohet gjysma e besimit). Në atë kohë kishte Banja publike dhe Private dhe ekosistemi kishte rëndësi të madhe. Kanalizimet ishin të kudogjendura dhe ujrat e zeza qarkullonin në rrjete të rregullta kanalizimesh që pastronin banesat dhe vendet publike.
Andaj kur të themi ALLA TURKA dhe ALLA FRËNGA kjo është historia .. /KohaIslame

Previous articleKëto janë tre lloje njerëzish që Allahu nuk do ti shohë Ditën e Kiametit
Next articleDijetari musliman zbuloi Amerikën 500 vite para Kolombos