VËRTETOHET FUQIA E ARGJILIT NGA SHKENCËTARËT

0
445
Zbulimet më të reja të shkencëtarëve thuajse i vërtetojnë bindjet fetare se jeta, ndoshta, ka ngjarë nga toka, siç mësojnë shumë religjione.
Ekip doktorësh, biokimistë dhe mikrobiologë nga Instituti Mjekësor “Hauard Hjuz” dhe Spitali i përgjithshëm shtetëror “Mesaçuses” në Boston, pohojnë se në argjilën kanë gjetur material që mund të jetë substancë kryesore në procesin e formimit të jetës.
Përzierja e argjilës e quajtur si “montmorilionit” jo vetëm që ndihmon në krijimin e “strajcave” të vogla yndyrash dhe lëngjesh, por ndihmon që qelizat të përdorin material gjenetik në emrin RNA. Kjo, ndërkohë, është njëra nga proceset kryesore jetësore.
Xhek Shostak, Martin Hançik dhe Sheli Fuxhikava në hulumtimet e kaluara zbuluan se argjila mund të jetë katalizator i reaksioneve kimike të domosdoshme për krijimin e RNA-së ashtu që do të mundësojë krijimin e pllakëzave të quajtura nukleotide.
Shkencëtarët zbuluan se argjila përshpejton procesin me të cilin acidet yndyrore krijojnë struktura të vogla në formë të strajcave, të cilat quhen vezikule. Argjila bartë RNA-në në këto vezikle. Sipas tyre, qeliza, në thelb, është “strajcë” e koklavitur me përbërje të lëngëta.
“Dëshmuan se argjila dhe mineralet tjera jo vetëm që mund të përshpejtojnë formimin e vezikleve, porse sigurojnë edhe kohën e duhur, që RNA-ja të kalojë në veziklet”, deklaroi Shostaku.

“Krijimi, zhvillimi dhe ndarja e qelizave më të vogla mund të ndodhin si përgjigje e një reaksioni të ngjashëm në mes tyre me mineralet e pjesërishme dhe përbërjen e materialeve dhe energjisë”, pohojnë shkencëtarët.
“Nuk themi se jeta ka ngjarë pikërisht kështu, atë që ne e themi është se dëshmuam zhvillim dhe ndarje pa kurrfarë mekanizmi biokimik. Të mundeshim të tregonim mënyrë më të natyrshme se si ajo ka ndodhur, do të mund të na mundësonte se si jeta ka ngjarë që në Tokën “primitive” – , konstaton Shostaku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here