Home Këshilla mjeksore Shenjat e sëmundjeve të lëkurës ​

Shenjat e sëmundjeve të lëkurës ​

Lëkura mund të sëmuret përmes shumë mënyrave të ndryshme. Shkaqet e këtij dëmtimi janë ndryshimet e jashtme duke bërë ndryshime në organet e brendshme, të cilat janë pasqyruar në lëkurë. (Pasi që sëmundjet e lëkurës shpeshherë janë të pashërueshme, megjithatë arrihet suksesi, nëse pacienti me kohë ndërmerr metodat për shërim).​
Në sëmundjet e ndryshme të sëkurës, ekzistojnë disa shenja të sëmundjes (Efloureshenca), të cilat duhet vërejtur. Dallimi I shenjave primare janë:​
1. Njollat (Macula), është njollosje e lëkurës.
Në një vend (Macula) ka një ndryshim në ngjyrën e lëkurës. Shkaku mund të jetë një ndryshim në rrjedhjen e gjakut, ndryshimi në përmbajtjen e pigmentit, depozitimi i substancave të ndryshme (p.sh., ngjyrë tatuazhi) apo një shkarkesë e gjakut. Njollat të tilla si njolla të mëlçisë zakonisht janë pa dhimbje.​
[​IMG]

2. Nyje (Papula), i cili mund të jetë aq e vogël sa një majë e gjilpërës apo i madh sa një arrë psh. tek ndezjet apo lythat. ​
[​IMG]

3. Një e djegur (Urtikariet) është rritja e vëllimit në dermis ose indin nënlëkuror me edemë. Një e djegur zakonisht shfaqet vetëm për disa orë. Ajo është fillimisht e bardhë, pastaj në të kuqe, p.sh. pas kontaktit me hithrat.
4. Fluskat e vogla dhe të mëdha (Vesikulat dhe Bullat), që janë të mbushura me sekrecion (lëng) për shembull, pas një djegie të lehtë apo të nxehtë, ose vetëm nën veshje e guaskës.​
[​IMG]

5. Puqurrat (Pustulat) zakonisht shkaktohen nga mikrobet. Një puçërr me qelb është një gropë e mbushur me qelb brenda ose nën veshjen e guaskës. ​
[​IMG]

6. Lëvoret e lëkurës (Skuamat) formojnë Ssumim mbi lëkurë (Epidermë). ​
[​IMG]

7. Kore (Crusta) është një mbivendosje të sekrecioneve të thata. Kjo ndodh, për shembull, nëse puçërr me qelb shpërthen dhe thahet  qelbi i përmbajtur në sipërfaqe të lëkurës.​
[​IMG]

8. Çarje të lëkurës (Riss, Ragadet). Çarje apo thyerje janëçarje në lëkurë. Ato lindin kur elasticiteti i lëkurës është reduktuar dhe lëkura është zgjeruar (thelluar).​
[​IMG]

9. Ulqerat (Ulkus) që rezultojnë me ndryshime të përhershme të lëkurës,  që janë të dukshme si varra të hapura. Arrin thellë në Dermis dhe vazhdon në disa raste  gjithmonë duke u shkatërruar, bashkim I ashtuquajtur (Nekrozë). Shpesh herë formon edhe qelbëzim. Ulcerat formojnë Dekubitus.​
[​IMG]

10. Varra (Cicatrikset) ndodhë kur një defekt lëkurë është i mbuluar me ind lidhor, e cila  nuk mund të kthehet më siq ishte.​
[​IMG]

Disa nga këto shenja të sëmundjeve të lëkurës janë të ndryshme dhe nuk janë të dukshme, megjithatë shkaktojnë dhimbje të fortë si: (Kruarje, Djegie, Dhimbje).
SHKAQET
Shumë njerëz kanë trashëgim lëvoret ose ekzema (Neurodermitis), mirëpo kjo mund të ndihmohet edhe nga stresi ose infeksione të tjera, gjithashtu mund të kthehet në rrjedhën e sëmundjes nga një infeksion bakterial ose infeksion viral më keq. Për sëmundjet e lëkurës nuk ka shumë të dhëna, në shumë raste janë shkak i tyre janë  edhe çrregullimet e sistemit imunitar ( ->Trupat e bardhë dhe të kuq në gjak).​
Mjekimi i Lëkurës bëhet çdoher tek Dermatologu…​
Falënderimet i takojnë Allahut xh.sh.
Përktheu dhe përgatiti: Bukurmals
Previous articleMYKU NË LËKURË ​
Next article(Video/Foto) JA PROVA PERFUNDIMTARE: “Në Kosovë muslimanët po i konvertojne në shkollat publike!!!”