Për shkak të kësaj pije ka një rrezik të madh që ju të merrni sëmundje të tmerrshme…

0
511

Alkooli shkakton në trurin e njeriut të paktën 6 efekte negative. Një fakt i tillë pohohet në një studim të realizuar nga dr.Isak Loftus, mjek patolog në Afrikën e Jugut.
Sipas tij, efekti i parë është ai i gazit. Pjesa e parë e trupit që preket nga efektet e alkoolit ka të bëjë me zonën ballore të trurit, e cila është përgjegjëse për menaxhimin e vetëkontrollit, vullnetit, aftësisë për mprehtësi dhe vëmendje.
Efekti i dytë është ai i njohur si i fazës së “njollës”, e cila është ajo në të cilën aftësitë motorike janë duke u dëmtuar.
Kemi të bëjmë me vështirësitë që krijohen në të folur dhe koordinimin e vendimeve.
Efekti i tretë: Dëmtimet vizuale. Ai ka të bëjë konkretisht me problemet që paraqiten në aftësinë e shikueshmërisë së të alkoolizuarit. Kapacitetit të perceptimit vizual të bëhet i kufizuar. Kuptimi i madhësisë së gjërave dhe vizioni periferik bëhet i vështirë.
Efekt i katërt: Vjeshtë. Menjëherë pas dëmtimit të vizionit është komprometuar edhe bilanci i ndjesive. Ky hap nis me prekjen e trurit të vogël.
Efekt pestë: Paqëndrueshmëria. Kjo është pikërisht faza ku ne ndihemi shumë të paqëndrueshëm nga vala e alkoolit që depërton në tru, duke na dhënë ndjesi kapitje dhe nisin të vjellat dhe dridhjet.
Efekt i gjashtë: Hija e vdekjes.Është faza përfundimtare, në të cilën qendrat e kontrollit të hedhin në peshqir. Nëse valët alkoolike rrjedhin në tru, atëherë jemi në rrezik për të vdekur. Qendra e kontrollit të frymëmarrjes dhe qarkullimit të gjakut janë vështirësisht të menaxhueshme në këtë fazë.
Femrat dhe demet qe sjell alkooli
Është e vërtetuar shkencërisht se për shkak të fiziologjisë së tyre, femrat dëmtohen shumë më shpejt se meshkujt për të njëjtën sasi alkooli të konsumuar.
Njerëz që pinë prej vitesh alkool, që nuk ndjejnë asgjë, papritur një ditë gjenden para një fakti të hidhur, mëlçia e tyre ka marrë fund, është kthyer në një mëlçi cerotike ose kanë shqetësime të lehta që nuk ia vënë veshin, por fort mirë ato bëjnë puthjen e parë me vdekjen. Edhe pankreasi pëson dëmtime nga alkooli.
Përdorimi i zgjatur i alkoolit e dëmton në mënyrë kronike pankreasin deri në atë shkallë sa ai nuk arrin të sekretojë sasinë e duhur të enzimave për të kryer të plotë procesin e tretjes së ushqimeve. Është vërtetuar se konsumimi i 20-50 gr. alkool etilik (rreth 100 ml raki) në ditë predispozon për dëmtime të sigurta të pankreasit.
Alkooli shkakton gjithashtu gjendjen e të dehurit, në të cilën sistemi nervor qendror nuk arrin të kontrollojë veprimet e vullnetshme apo të pavullnetshme të personit në fjalë. Por dëmi më i madh vjen nga përdorimi afatgjatë. Është vërtetuar se për çdo 1 litër alkool, vdesin 1.000-2.000 qeliza, të parikthyeshme të trurit. Kështu që përdorues kronikë të alkoolit, me kohë e çojnë personin drejt demencës (skizofreni, marrëzi), degjenerimit mendor (matufjepsjes) etj.
Pra, alkooli dëmton pa përjashtim të gjitha organet e trupit, po ashtu si edhe duhani. Konsumimi për një kohë të shkurtër i një sasie të madhe pijesh alkoolike rrezikon për pankreatit akut që mund të çojë deri në rrezikimin e jetës së personit në fjalë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here