Home Zgjodhëm për ju. Disa kuriozitete mbi gjumin – A i ke ditur ?

Disa kuriozitete mbi gjumin – A i ke ditur ?

Disa kuriozitete mbi gjumin.

– Rekordi i gjumit me te gjate eshte 18 dite, 21 ore, dhe 40 minuta. Mbajtesi i ketij rekordi pas venies se rekordit ka patur alucinacione, paranoja, humbje te perqendrimit dhe te memories.

– Endrrat, mendohej se shiheshin vetem gjate fazes REM (rapid eye movement) te gjumit, ndersa ne ditet e sotme eshte vertetuar qe ato mund te shihen edhe gjate fazave te tjera te gjumit.

– Endrrat gjate fazes REM karakterizohen nga ngjarje te cuditshme, ndersa ato te fazes jo REM jane shume te perseritshme dhe varen nga mendimet e fundit qe kemi patur para gjumit

– Disa levizje te syve gjate fazes REM, jane te lidhura me levizje specifike gjate endrrave, dhe duket se procesi i gjumit eshte i ngjashem me procesin e shikimit te nje filmi.

– Elefantet qendrojne ne kembe gjate fazes jo REM, dhe shtrihen gjate fazes REM.

– Kerkuesit e Ministrise se Mbrojtjes britanike, ishin ne gjendje te benin nje reset (riperteritje) te trupave te ushtareve, ne menyre qe t’i benin te rrinin pa fjetur per gati 2 dite. Fibra optike te lehta aplikoheshin ne disa lente speciale qe projektonin nje drite te bardhe rreth retines, duke kerkuar t’i benin te mendonte trurit te tyre sikur sapo ishin zgjuar. Ky sistem eshte perdorur per here te pare nga pilotet amerikane gjate luftes ne Kosove.

– Eshte studiuar se nderrimi i ores ne Kanada, pra zgjimi 1 ore me perpara, sjell nje rritje te aksidenteve rrugore.

– Studiuesit jane te bindur se interneti i disponueshem 24 ore eshte nje nga shkaqet qe ndihmojne ne uljen e kohes se fjetjes.

Previous articleNJOHURI KURANORE
Next articlePse shkaktohen ulçerat e gojës në dimër