Home Zgjodhëm për ju. Me cka e sheronte Muhamedi alejhi selam dhimbjen e kokes?

Me cka e sheronte Muhamedi alejhi selam dhimbjen e kokes?

Sherimi i dhembjes se kokes dhe i migrenes

Ne permbledhjen e vet me hadithe, imam Ibn Maxhxhe e ka cituar hadithin ne te cilin

i Derguari i All-llahut , s.a.v.s., kishte vene kena ne koke, sepse i dhembte shume koka, dhe tha: Me vullnetin e All-llahut, kjo do te ndihmoje. Megjthese ka disa ceshtje lidhur me saktesine e vargut

te transmetuesve te hadithit te cituar, prapeseprape, me vullnetin e All-llahut,

me poshte do ta arsyetojme duke treguar disa nga dobite e kenase per sherimin e dhembjes se kokes.

Dhembja e pergjithshme e kokes shkaktohet nga mungesa e ekuilibrit ne kombinimin

e kater sekrecioneve themelore te trupit, qe eshte crregullim i sekrecioneve te trupit qe ndjek pothuajse cdo semundje.

Dhembja tipike e kokes (suda) mund te jete e madhe dhe e pjeserishme.

Kur eshte periodike dhe e kufizuar ne njeren ane te kokes, eshte quajtur migrene ose hemikrani (shakika),

ndersa kur e perfshin krejt koken eshte quajtur bajda, havsa (arabisht) ose helmete,

me qellim qe te krahasohet me shtrirjen e dhembjes ne tere koken sikurse helmeta qe e mbulon krejt koken.

Kur dhembja e godet anen e pasme te kokes, quhet cefalgji, kurse ekzistojne shume lloje te dhembjes se kokes dhe po aq shkaktare.

Thene pergjithesisht, dhembja e kokes eshte pasoje e inflamacionit te cipave te trurit (lat. meningitis) per shkak te akumulimit te avujve qe duan te dalin jashte,

por duke mos pasur mundesi te dalin, ata shkaktojne dhembje te forte dhe intensive te kokes.

Po kjo mund te ndodhe si per shembull me rastin e zierjes ne tenxhere, kur perberesit e saj velojne dhe kerkojne te zgjerohen.

Kur avujt e tille perhapen ne koke dhe ne menyre te pakontrolluar, ata shkaktojne

rritjen e sasise se lengut ne kranium, enjtjen e membranes se kokes dhe kur ato nuk i leshojne,

shkaktojne nje lloj dhembje te kokes e cila quhet delirium (sidr).

Pra, temperatura ne koke, edhe pa enjtje, ndonjehere shkakton emocione te pakontrolluara,

shqetesime, shpirtngushtesi dhe fjali te palidhura, qe njihet si dilerium i genjeshtert.

Previous articleDhjetë gabime në marrëdhëniet intime
Next articleErdogan: “Europa Vdiq Në Bosnjë, U Varros Në Siri”