Home Këshilla mjeksore Cili është funksioni i biotinit (Vitamina H apo B7) ?

Cili është funksioni i biotinit (Vitamina H apo B7) ?

▪ Prodhimi i energjisë
Vitamini është shumë i rëndësishëm për flokë, shëndet të thonjve si dhe për lëkurë. Biotini ndihmon në rritje të shëndetshme dhe zhvillim, si dhe ndihmon në shërimin e shumë problemeve në trup. Gjithashtu ndihmon në shndërrimin e karbohidrateve dhe yndyrave në energji, si dhe është i nevojshëm për prodhimin e hormoneve. Për këtë arsye, ngërçet dhe dhimbjet e muskujve si rezultat i mosarritjes së trupit për ta përdorur sheqerin si burim të energjisë, mund të jetë simptomë e mungesës së biotinit.

▪ Prodhimi/sinteza e yndyrës (Acidet yndyrore)
Shumica e simptomave të mungesës së biotinit përfshijnë probleme me lëkurë. Prodhimi i yndyrës është i rëndësishëm veçanërisht për qelizat e lëkurës ngase ato vdesin dhe duhet të zëvendësohen me shpejtësi, dhe gjithashtu ato janë në kontakt me mjedisin e jashtëm dhe duhet të luajnë rolin e pengesës së përzgjedhur. Në raste kur qelizat nuk prodhohen në sasi të duhura, qelizat e lëkurës janë të parat që zhvillojnë probleme. Të miturit në mungesë të biotinit zhvillojnë dermatit, copëza të verdha të skuqura rreth kokës, vetullave dhe lëkurës prapa veshëve. Tek të rriturit quhet seborrheic dermatitis, që mund të zhvillohet në pjesë të ndryshme të trupit.

▪ Mbështetës në aktivitetin e sistemit nervor
Për arsye se glukoza dhe yndyra përdoren për energji brenda sistemit nervor, biotini poashtu funksionon si vitaminë ndihmës në këtë zonë. Numër i madh i simptomave të nervave është i lidhur me mungesën e biotinit. Këto simptoma përfshijnë dridhje, mungesë e koordinimit të muskujve (ataxia), dhe zvogëlim të forcës muskulore (hypotonia).

Cilat janë simptomat e mungesës së biotinit?VitaminB7Biotin

Rënia e flokëve: përveç rënies së flokëve, flokët bëhen më të holluara dhe kanë degëzime.
Thonjtë: shtresimet dhe pamundësia e rritjes së thonjve.
Sistemi nervor dhe muskulor: mungesë e koordinimit të muskujve, plogështi dhe dridhje.
Lëkura: skuqjet e vazhdueshme në lëkurë, dhe humbja e shkëlqimit natyral të lëkurës.
Të tjeraskuqje rreth syve, apati (mungesë e energjisë), shenjat e para të depresionit, ndjesi shpimi gjilpërash në nyje, etj.

A ka ndonjë bashkëveprim me ushqime tjera?
E bardha e vezë e papjekur përmban një substancë (avidin) e cila bashkohet me biotinin dhe pamundëson absorbimin. Ngrënia e 2 apo më tepër e bardhës së vezë e papërgatitur për një kohë shkakton mungesë të biotinit.

Çfarë doze duhet konsumuar?
Të rriturit mbi moshën 19 vjeçare duhet konsumuar 30-35 mikrogram biotin në ditë për ta mbajtur shëndetin në nivelin e duhur.

Sasia e rekomanduar sipas moshës:
Kategoria            Sasia adekuate e biotinit

0-6 muaj                      5 microgram/ditë
7-12 muaj                    6 mcg/ditë
1-3 vjeç                       8 mcg/ditë
4-8 vjeç                    12 mcg/ditë
9-13 vjeç                  20 mcg/ditë
14-18 vjeç                25 mcg/ditë
19 vjeç dhe sipër     30 mcg/ditë
Shtatzënat               30 mcg/ditë
Gjatë gjidhënies       35 mcg/ditë

Mr.Ph. Krenar Dobroshi
Farmacist & Magjistër për kozmetikë

Previous articleSoda e bukës kushton pak, por vlen shumë!
Next articleCila pjesë e ditës është më e përshtatshme për t’u marrë me sport?