Home Zgjodhëm për ju. Vrasës profesionist

Vrasës profesionist

Dr. Aid Karnij.

Droga është sëmundja më e madhe e shoqërisë, sepse ajo e degradon logjikën e njeriut. Sakaq, njeriun me shikim dhe dëgjim e mend në kokë, e shndërron në shtazë e përbindësh. Në njeri pa skrupuj! Sëmundja e drogës është e përhapur në mesin e të rinjve tanë, në shoqëri me ekstremizmin sabotojnë personalitetin islam dhe deformojnë imazhin e bukur të të riut mysliman. Nga droga, njashtu, rezulton edhe ekzekutimi i mendjeve, humbisja e familjes, shtimi i vrasjeve, përhapje e gjëmës dhe imoralitetit të fshehtë dhe të dukshëm.

Droga kontribuon në thurjen e rrjetave banditësh dhe klaneve kriminelësh. Narko–dilerët me vete mbajnë armë të ftohta me anë të të cilave ata kërcënojnë sigurinë e njerëzve dhe shantazhojnë fondet e tyre. Sa mendje të zgjuara dhe gjeniale nga tundimi i drogës janë shndërruar në demë të shurdhër e të avashtë, në demonë rebelë, në vjedhacakë kokëfortë. Të vetmuar mbrapa grilave mbasi e humbën njerëzoren dhe e rrënuan ardhmërinë e tyre. E pësuan më së keqi së bashku me familjen dhe me shoqërinë! Përpara kësaj tragjedie sociale ne ndjejmë nevojën për dy armë të fuqishme: Armën e ndërgjegjësimit dhe të edukatimit psiko–social. Dhe armën e dytë, armën e forcës, që do të thotë: Kamxhiku, fuqia, shfaqja e dhëmbëve. Shihet e domosdoshme që shoqërinë ta përcjellin të gjitha këto ndihmesa në luftën kundër drogës. Babai me përkujdesjen e tij, kleriku fetar me predikimet e tij, njeriu i medieve me paralajmërimet dhe alarmimin e tij, polici me vëzhgimin e tij, i riu me mburojën e tij. Në të vërtet, drogat, madje edhe pijet dehëse me të gjitha llojet e saja janë nëna e të gjitha të këqijave. Sepse çdo krim dhe ligësi ndodh pas përhapjes së tyre. Kush është i pajtuar me arratisjen e logjikës, me humbisjen e udhëzimit, le ta moleps shtatin nëpër këto rrjeta të zeza! Në shoqërinë tonë kemi familje që totalisht është shpërbërë. Njërës i iku stabiliteti dhe qetësia. Pasi që përgjegjësi i saj ra në ato udhë me errësirë dhe familja e tij u bë flijim i injorancës, sëmundjes, varfërisë dhe krimit. Betohem në Allahun e madhërishëm; sa gjenialë i ka mbuluar droga me dhè! Sa mendje udhëheqëse droga i ktheu në mbeturina! Sa zemra të mëdha me ambicie të lartë pas drogimit u bënë lojë në duart e djallit të mallkuar! Përdoruesi i drogës është gjëndër e helmuar në harmoninë e bashkësisë njerëzore. Organ i paralizuar në trupin e një kombi. Sy i shituar në fytyrën e komunitetit. Narkomani është armiku i sigurisë, paqes, stabilitetit dhe rehatisë, shkencës dhe diturisë, progresimit dhe virtytit! Përdoruesi i drogës është një kobër në trupin e njeriut. Një monstër në figurën e tij. Ngase Allahu i Lartmadhëruar njeriun e ka nderuar me logjikë, e ka veçuar me të kuptuar, dhe e ka dalluar me arsye. Kurse narkomani, nuk posedon as të kuptuar, as perceptim, e as vetëdije. Ai është vullnet i kryqëzuar, udhëzim i grabitur, logjikë pa vizion dhe mendje e pa shqyrtim.

Përdoruesi i drogës pritej nga shoqëria që të ulej në karriken e mësuesit, të ngjitej në foltoren e këshilluesit, të prezantonte në seminaret shkencore, të shfaqej në ekspozimin e vlerave dhe mirësive njerëzore. Por të gjitha këto privilegje ai i hodhi poshtë dhe u shndërrua në një dëmsjellës të keq. Në një individ të dëmshëm, dështak, pa asnjë vlerë e çmim. Prej tij tërhoqën vërejtjen ligjërimet në xhamï, u dëbu nga universiteti, u luftua nga shoqëria. Me të u zemëruan prindërit, hoqën dorë të afërmit, e denoncuan gjyqtarët dhe e fyejti dynjaja. “Atë që e poshtëron Allahu, për të nuk ka nderues.”(Haxh,18).

Përdoruesi i drogës nga bota e dinjitetit, nderimit dhe vlerësimit, u transferua në qelinë e ngushtë, të zezë, pa dritare dhe pa dritë. Rrethuar me goditje, rrahje dhe kërcënime! E shanë njerëzit, e gjykoi gjykatësi, e kamxhikosi polici, u bë kobi i familjes, njolla e fisit, mallkimi i vetvetes dhe falimentuesi i ardhmërisë së ndritur. Është obligim për ne të qëndrojmë në një rresht përpara kataklizmave të drogës, si mbrojtës të sigurisë, privilegjit, pasurisë, ardhmërisë dhe Islamit tonë të bukur. U përpoqën ca baballarë, por kotë, që t’i vëzhgojnë fëmijët e tyre pasi ishin përvjedhur në këto labirinte të frikshme. Por, vaj halli më! Kishte perënduar koha kur mundësohej detajizimi. Sepse neglizhimi, humbja e familjes, ekzagjerimi në disiplinën familjare me shembull të keq, prodhon fëmijë mosmirënjohës, të dëmshëm, të këqinj që me ta ka mbaruar çështja! Nga universiteti, institucioni, shkolla, industria e ka kthyer droga në prerës rruge, bandit, vjedhës profesionist dhe luftues i shoqërisë së vetë. E gjen atë si fshihet nëpër qorrsokakë, shpella, rrugica dhe kthehet nga mbrapa kodrave. Dëbohet siç dëbohet gjarpri, vritet siç vritet qeni, tërhiqet siç tërhiqet dhia. Kufomën e ka plot papastërti, e palarë, e ndotur. Pa abdes, pa gusël, pa shenjtëri, i pafat.

“O ju që besuat, s’ka dyshim se vera, bixhozi, idhujt dhe hedhja e shigjetës (për fall) janë vepra të ndyta nga shejtani. Pra, largohuni prej tyre, që të jeni të shpëtuar.”(El Maide, 90)

Përktheu: Agron Islami

Shkëputur nga “Jeta është më shumë se një mundësi”.

Previous articleMeshkujt fitojnë hyri në Xhenet, po çfarë fitojmë ne gratë?
Next articleÇfarë duhet të them kur bie shi dhe kur dëgjoj bubullimat?