Home ISLAM SIÇ JETON ASHTU EDHE VDES

SIÇ JETON ASHTU EDHE VDES

Siç jeton ashtu edhe do të vdesësh (Shembuj praktik nga dijetarët islam)!

Hafidh Ibn Rexheb el Hanbeli,- Allahu qoftë i kënaqur me tê!,- duke komentuar koleksionin e përmbledhjes së haditheve të Imam Buhariut, arriti tek komenti i hadithit mbi kapitullin e Xhenazes dhe pastaj vdiq.
Vdiq Muhamed Emin esh Shenkiti,- Allahu qoftë i kënaqur me të!,- duke komentuar Kur’anin arriti tek ajeti :
أُولَٰئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُۖ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ ۚ أُولَٰئِكَ حِزْبُ اللَّهِ ۚ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُون

“Ai, në zemrat e tyre ka mbjellë besimin dhe me shpalljen e Vet i ka fuqizuar ata, dhe Ai do t’i shpie ata në kopshtije, nëpër të cilat rrjedhin lumenjtë ku do të qëndrojnë përgjithmonë. Allahu është i kënaqur me ta, por edhe ata do të jenë të kënaqur ndaj Tij. Ata janë ithtarë të (rrugës së) Allahut, e ata, ithtarët e Allahut, me siguri, janë fitues.” (El Muxhadele: 22).

Hafidh Ibn Haxher el Askalani,- Allahu qoftë i kënaqur me të!,- vdiq duke lexuar fjalën e Allahut:سَلَامٌ قَوْلًا مِنْ رَبٍّ رَحِيمٍ
“Selam!” – (përshëndetën ata) me fjalë prej Zotit Mëshirues.” (Jasin; 58).

Vdiq Shejhul Islam Ibn Tejmije,- Allahu qoftë i kënaqur me të!,- duke lexuar fjalën e Allahut:
إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَنَهَر فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَلِيكٍ مُقْتَدِرٍ
“Ata që i frikësohen Allahut me të vërtetë, do të jenë në kopshtet e xhennetit dhe pranë lumenjve, në vendin e kënaqësisë, te Sunduesi i Plotëfuqishëm.” (Kamer: 54-55).
Shejh Muhamed Rashid Rida,- Allahu qoftë i kênaqur me të!,- vdiq duke komentuar librin e Allahut(Kur’anin) dhe arriti tek ajeti 101 i sures Jusuf:رَبِّ قَدْ آتَيْتَنِي مِنَ الْمُلْكِ وَعَلَّمْتَنِي مِنْ تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ ۚ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ أَنْتَ وَلِيِّي فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ ۖ تَوَفَّنِي مُسْلِمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ
“O Zoti im! Ti më ke dhënë pushtetin dhe më ke mësuar komentimin e ngjarjeve! (O) krijues i qiejve dhe i Tokës, Ti je Mbrojtësi im edhe në këtë edhe në botën tjetër! Bën që të janë të mirë!.” (Jusuf: 101).

Vdiq Shejh Muhamed el Muhtar esh Shenkiti, babai i Shejh Muhamed bin Muhamed el Muhtar esh Shenkiti (Allahu qoftë i kënaqur dytë) duke ligjeruar në xhaminë e Muhamedit, alejhi selam, tema e cila ligjeronte ishte: “Vlera e vdekjes dhe varrosjes në Medine.”
Shembuj të këtillë kemi plot. Ata jetuan duke kërkuar diturinë dhe ashtu edhe Allahu ua mundësoi të vdesin.

E lus Allahun e madhërishëm të na mëshiroj, të na falë, të na mundësoj një përfundim të mirë dhe të na bashkoj në Xhenetin firdeus me pejgamberët, shehidët, dijetarët dhe njerëzit e mirë.

Nga arabishtja: Suad Shabani

Previous articleBESIMI NË KADERIN E ALLAHUT ( 1 )
Next articleSi qëndron puna me femrat në xhenetin e begatshëm?