Home Zgjodhëm për ju. Si mund ta kuptoni nëse cistet ovariane janë kancerogjene dhe ju rrezikojnë...

Si mund ta kuptoni nëse cistet ovariane janë kancerogjene dhe ju rrezikojnë shëndetin

Cistet ovariane janë qeska të mbushura me lëngje kryesisht të gjendura në vezore ose mbi vezore. Këto të fundit ndahen në dy kategori dhe lloji më i zakonshëm i cistit shfaqet gjatë ciklit menstrual dhe për shumë femra kjo gjë është e përmuajshme dhe normale.

Çdo muaj, vezoret përgatiten sikur një vezë do të fekondohet e në rast se kjo gjë nuk ndodh vezët shpërthejnë.
Nëse një gjëndër nuk shpërbëhet mund të formohet një kist. Zakonisht janë të vegjël dhe të padëmshëm dhe zhduken vetë pas 2 3 ciklesh.

Kistet e rrezikshme janë ato që nuk lidhen me ovulimin. Përgjithësisht mjekët u referohen këtyre kisteve si neoplastike dhe mund të rezultojnë kancerogjenë.

Rreziku rritet kur gruaja ka kaluar në menopauzë dhe rreth 8% e grave pas menopauzës zhvillojnë të paktën 1 cist çdo vit.

Nëse një masë vazhdon të rritet deri në 6 deri në 8 javë pas shfaqjes dhe është përbërje e ngurtë (pra jo likite,lengjea) duhet të vizitoheni në mënyrë që ta mbani nën kontroll. BUrimi: HEALTH living.al

Previous articleÇfarë nuk duhet të hani për mëngjes
Next articleSi te humbni peshë gjatë dimrit në mënyrën më të shëndetshme të mundshme