Thursday, November 30, 2023
...
HomeZgjodhëm për ju.Shpella ku ishin fshehur Muhammedi Alejhi Selam. dhe Ebu Bekri r.a

Shpella ku ishin fshehur Muhammedi Alejhi Selam. dhe Ebu Bekri r.a

Nëntë fakte rreth kodrës Thevr ku merimanga thuri rrjetën:

1. Kodra Thevr është një mal në të cilin gjendet shpella ku ishin fshehur Pejgamberi (savs) dhe Ebu Bekri (r.a.) tri ditë e tri net nga ndjekja e mushrikëve gjatë hixhretit nga Meka në Medinë.

2. Pejgamberi (savs) dhe Ebu Bekri (r.a.) kur mbërritën në shpellë, Ebu Bekri (r.a.) së pari e pastroi vendin. Aty i gjetën disa vrima, të cilat menjëherë i mbyllën me rroba. Kështu ata qëndruan në shpellë, ku Pejgamberi savs fjeti në prehër të Ebu Bekrit (r.a.).

3. Derisa Pejgamberi (savs) po flinte, diçka e kafshoi Ebu Bekrin (r.a.). Ai ndjeu shumë dhimbje, por nuk lëvizi në mënyrë që mos ta zgjonte Pejgamberin (savs). Kur u zgjua, Pejgamberi (savs) e vërejti se Ebu Bekri (r.a.) ishte në dhimbje, andaj me pështymën e tij të bekuar ia leu vendin e kafshimit dhe dhimbjet përnjëherë i pushuan sikur asgjë të mos kishte ndodhur.

4. Tri net radhazi, Pejgamberi (savs) dhe Ebu Bekri (r.a.), qëndruan në shpellë dhe u fshehën aty.

5. Djali i Ebu Bekrit Abdullahu (r.a.), gjatë natës vinte deri te shpella, ndërsa në Mekë kthehej në mëngjes. Ai çdo natë vinte në kodrën Thevr dhe e informonte Pejgamberin (savs) dhe Ebu Bekrin (r.a.) mbi aktivitetet e kurejshëve, ndërsa kurejshët nuk kishin asnjë ide se ku ishin ata.

6. Shërbëtori (skllavi) i Ebu Bekrit (r.a.) e sillte kopenë para shpellës, në mënyrë që Pejgamberi (savs) dhe Ebu Bekri (r.a.) të mund të pinin qumësht të freskët.

7. Allahu i Plotfuqishëm, e urdhëroi merimangën që në hyrje të shpellës ta thurë rrjetin, si dhe i dërgoi dy pëllumba që para hyrjes ta ndërtojnë folenë, ashtu që kur t’i shohin mushrikët, të mendojnë se aty brenda nuk gjendet askush.

8. Kur ndjekja e kurejshëve erdhi afër shpellës, Ebu Bekri (r.a.) u frikësua për sigurinë e Pejgamberit (savs). Mirëpo, Pejgamberi (savs) e qetësoi duke i thënë se Allahu është me ata të dy.

9. Pasi që e panë rrjetin e merimangës dhe folenë, kurejshët konkluduan se askush nuk ishte në shpellë dhe u kthyen. Pas tri ditësh të qëndrimit në shpellë Pejgamberi (savs) dhe Ebu Bekri (r.a.) vazhduan rrugën e hixhretit për në Medinë.

Përshtati: Miftar Ajdini

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

Most Popular

Recent Comments