Home Zgjodhëm për ju. Pse femrat varrosen më thellë se meshkujt në varr?

Pse femrat varrosen më thellë se meshkujt në varr?

Pyetje: 
Selam Alejkum. Kam degju prej disa njerezve qe thojne se femrat varrosen me thelle se sa meshkujt.
A ka kjo ndonje domethenie? Kisha pase deshire me me dhene argumente se cila eshte me e sakte. Esselamu alejkum

Përgjigje: 
Alejkumselam.
Falenderimi i takon Allahut (azzevexhel), ndërsa salavatet dhe selamet qofshin mbi të Dërguarin tonë Muhamedin (salallahualejhiveselem), mbi familjen e tij të pastër, mbi shokët e tij besnik, si dhe mbi të gjithë ata që e pasuan dhe e pasojnë rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit.

Dijetarët kanë ndryshuar mendimet e tyre në lidhje me thellësinë e varrit.
Imam Shafiu thotë:
Thellësia e tij duhet të jetë aq sa është i gjatë i vdekuri. Omer ibn AbdulAzizi thotë: Thellësia e tij duhet të jetë deri në kërthizë.
Imam Maliku thotë: 
Nuk ka ndonjë gjë të caktuar rreth thellësisë së tij.
Ndërsa Imam Ahmedi thotë:
Thellësia e tij duhet të jetë deri në gjoks.

Por nuk dij ndonjë dallim ndërmjet thellësisë së varrit të meshkujve dhe femrave.
Me rëndësi është që varri të jetë i thellë dhe mos të zbulohet për shkak të ndonjë ere apo uji, që të ruhet dhe mos të merret nëpër këmbë trupi i të vdekurit.

Thotë Imam Ahmedi: 
Hapet varri deri në gjoks. Burrat dhe gratë në këtë janë të njëjtë.
(El-Mugnij – Kitabul Xhenaiz, 2/1576)

Allahu e di më së miri.

Hoxhë Omer Bajrami

Previous articleA TAKOHEN SHPIRTRAT E TË GJALLËVE ME ATO TË TË VDEKURVE?
Next articleDASHURIA E VËRTETË NDAJ PEJGMBERIT, -alejhi selam-