Lule Manushaqe

0
1530

Lule Manushaqe

Përshkrimi: Bimë barishtore njëvjeçare me kërcell të degëzuar, 20-30 cm e lartë. Gjethet e poshtme formë zemre deri vezake, ura-ura. Lulet vjollcë, të verdha ose të përlyera me ngjyra.
Përhapja në Kosovë: Në vende me bar, shkurre dhe çeltira, rritet deri në zonën alpine.
Pjesët e përdorshme: Pjesa mbitokësore (Violae tricoloris herba), rrënja (Violae tricoloris radix)
Vjelja: Herba vjelët gjatë pranverës (IV-VII), rrënja gjatë vjeshtës (IX-X).
Tharja: Herba thahet në furra në temp. 45-500C. Raporti: 7:1, rrënjët në temp. 60 0C; Raporti:5.5:1.
Kategoria terapeutike: Trajtim të lëkurës (ekzemave)
Përdorimi: Përdorët në trajtimin e sëmundjeve të lëkurës (ekzemave dhe akneve) dhe bronkitisit.
Përgatitja dhe doza: Për përdorim të jashtëm 4 g herba të freskët në 150 ml ujë të valë.

MjeksiaIslame

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here