Home Zgjodhëm për ju. A lejohet ta thërras vjehrrën time nënë?

A lejohet ta thërras vjehrrën time nënë?

Nëse thirret vjehrra për shkak të rrespektit nënë, nuk ka ndonjë të keqe në këtë, edhepse ka prej dijetarëve të cilët nuk e kanë pëlqyer një gjë të tillë. Porse thirrja e saj nënë, është sikur thirrja e ndonjë fëmiu apo të riu: O biri im, me qëllim të afrimit dhe dhembshurisë, dhe jo me qëllim të konsiderimit të tij fëmijë tëndin. Apo sikur përdorimi i thirrjes së me të vjetërve: O axhë, edhepse ai nuk është xhaxhai yt.

Kështuqë, përdorimi i kësaj shprehje për nderim dhe rrespekt është i lejuar, dhe nuk ka ndonjë ndalesë në këtë.
Ndërsa thënia se unë jam biri apo bija e filanit, duke mos qenë i/e tij është e ndaluar. Thotë Muhamedi (salallahualejhiveselem) thotë: “Prej shpifjeve më të mëdha është të thirret dikush në emër të atij që nuk e ka babë..”. (Transmeton Buhariu)Dhe thotë: “Kush thirret në emër të atij që nuk e ka babë, duke e ditur se nuk e ka babë, Xheneti për të është haram – i ndaluar”. (Transmeton Buhariu dhe Muslimi)

Previous articleNë cfar gjuhe do të na pyesim melaqet në naten e varrit dhe cka do te na pyesin?
Next articleA është haram tatuazhi?