Fiku dhe dobitë e tij shëndetësore

0
402

Fiku është një frut të cilin e gjejmë lehtësisht gjatë periudhës së verës dhe për një pjesë të madhe, mund të jetë edhe fruti i preferuar. Ai është njohur që në lashtësi për vetitë kurative.
Faraonët e kanë përdorur fikun në trajtimin e shumë sëmundjeve. Fiku përdoret si zbutës për stomakun e shërues për sëmundjet e gjoksit, zemrës, për zhdukjen e dy parazitëve të barkut e stomakut dhe shërimin e mëlçisë. Gjithashtu ky frut ka gjetur përdorim për shërimin e mushkërisë, kanaleve urinare e shumë sëmundjeve të tjera. Fiku pakëson aciditetet në trupin e njeriut, shmang ndikimin e tij të keq, gjë e cila çon në shfaqjen e sëmundjes së lisë, parandalimin e rrahjeve të zemrës, temperaturës.

Ai është i dobishëm për gratë shtatzëna e ato që ushqejnë me gji foshnjat. Me të mund fashohen tumoret e ashpra dhe përdoret në formë gargareje me lëkurat e shegës. Gjethet e fikut janë të vlefshme për sëmundjen e urdhjes si dhe puçrrat e parakohshme. Fiku është i dobishëm gjithashtu në rastet dizanterisë dhe pastrimit të veshkave.

Lëngu i fikut është i vlefshëm për tumoret në grykë, ndërsa qumështi i tij me mjaltë vlen për perden e syve. Infuzioni, ekstrakti (lëngu) i tij është i dobishëm për kollën e mirë, dhimbjet e gjoksit si dhe tumoret në mushkëri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here