Dobitë shëndetësore për nënën nga gjidhënia

0
389

DOBITË SHËNDETËSORE PËR NËNËN NGA GJIDHËNIA

-GJIDHËNIA ËSHTË SHUMË E DOBISHME PËR VETË GJIDHËNËSEN (MËNDESHËN). NDËR KËTO DOBI ËSHTË EDHE PENGIMI I KANCERIT NË GJI DHE MITËR. SHKENCËTARËT SUEDEZË GJATË HULUMTIMEVE TË TYRE POHOJNË SE VIRUSI PAPILLOMA SHKAKTON DËME NË LËKURË DHE ËSHTË SËMUNDJE ME PËRMASA TË MËDHA, MIRËPO VENDOSJA E VETËM NJËRIT PREJ MATERIEVE TË GJIRIT NË LËKURË, QË QUHET NAMILT, ZVOGËLON DËMET E KËTIJ VIRUSI. SIPAS STATISTIKAVE BOTËRORE, 6.3% TË FEMRAVE NË SHTETET E ZHVILLUARA I EKSPOZOHEN KANCERIT NË MOSHËN 70 VJEÇARE, KURSE NË SHTETET E VARFRA 2.7%.

-GJIDHËNIA REHABILITON MITRËN DHE ZVOGËLON GJAKDERDHJEN GJATË LEHONISË. GJIDHËNIA E MBRON NËNËN NGA DOBËSIMI I ESHTRAVE SI DHE NDIHMON NË SHTYRJEN E KOHËS SË STERILITETIT.
-MJEKËT PREFEROJNË QË NËNA TA USHQEJË ME GJI FËMIJËN KUR TË DËSHIROJË FËMIJA, NGASE THITHJET E FËMIJËS NDIKOJNË NË LIRIMIN E DJERSËVE TË NËNËS. VËZHGIMI I TË THITHURIT NDIKON NË VERIFIKIMIN E URINIMIT TË FËMIJËS. NËSE NËNA MERAKOSET PËR FËMIJËN SE APO NGOPET APO JO, ATËHERË LE T’I VËZHGOJË URINIMIN.
-SHKENCËTARËT NË AFRIKËN E JUGUT THONË SE KANË GJETUR PROVA SE NËNAT ME HIV POZITIV (TË INFEKTUARA ME SIDA), QË I USHQEJNË FËMIJËT VETËM ME QUMËSHTIN E GJIRIT, KA MË PAK MUNDËSI T’UA KALOJNË INFEKSIONIN E TYRE FËMIJËVE QË PINË QUMËSHT GJIRI SESA FËMIJËVE QË I USHQEJNË ME QUMËSHT NË SHISHE APO ME USHQIME TË TJERA. NJË STUDIM ME MË SHUMË SE 2700 GRA KA ARRITUR NË PËRFUNDIMIN SE VETËM 4% E FËMIJËVE QË USHQEHESHIN VETËM ME USHQIM GJIRI MERRNIN VIRUSIN HIV. KJO NA JEP TË KUPTOJMË SE 96% E FËMIJËVE TË CILËT USHQEHEN EKSKLUZIVISHT VETËM ME USHQIM GJIRI JANË TË MBROJTUR NGA VIRUSI HIV.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here