Home Zgjodhëm për ju. 10 kuriozitete rreth trurit – Interesante

10 kuriozitete rreth trurit – Interesante

10 kuriozitete rreth trurit

1. Impulset nervore drejt trurit udhëtojnë me një shpejtësi prej rreth 380 km/h.

2. Truri ynë zhvillon një energji të barabartë me atë të një llambe 10 vat.

3. Mendja njerëzore është në gjendje të ruajë pesë herë informacionet. Është vlerësuar se truri ynë ka një memorie në mes të 3 dhe 1000 Terabyte.

4. Vetëm truri përdor 20% të oksigjenit që hyn në trupin tonë dhe që transportohet në gjak. Masa e trurit është e barabartë me 2% të trupit tonë, por konsumon oksigjen më shumë se çdo organ tjetër.

5. Aktiviteti i trurit është më i madh natën se gjatë ditës. Kjo është për shkak, se në kundërshtim me atë që dikush mund të mendojë ndodh që truri vihet në veprim vetëm, kur ne “e fikim” atë.

6. Shkencëtarët thonë se sa më i lartë të jetë koeficienti juaj i inteligjencës (IQ), aq më shumë ëndrra shihni. Por, kjo nuk duhet t’ju bëjë të mendoni, se nëse ju nuk i mbani mend ëndrrat tuaja ka lidhje me koeficientin e inteligjencës. Shumica e ëndrrave ka një kohëzgjatje shumë të shkurtër.

7. Neuronet gjatë jetës sonë rriten. Deri kohët e fundit besohej se qelizat e trurit nuk rriteshin apo rigjeneroheshin.

8. Informacionet udhëtojnë me shpejtësi të ndryshme në tipe të ndryshme neuronesh, kjo pasi, jo të gjitha neuronet janë të barabarta: ka disa që janë në gjendje të transportojnë informacione me një shpejtësi prej 0.5 metrash në sekondë, ndërsa të tjerët deri në 120 metra për sekondë.

9. Truri nuk mund të ndiejë dhimbje. Kjo është thjesht për shkak, se në të nuk ka receptorë të dhimbjes.

10. 80% e trurit tonë është përbërë nga uji.

Previous articleLlumi i kafes bën çudira, per cfare perdoret kryesisht ?!
Next articleA e dini si krijohet njeriu?! Përshkrimi në Kur’an dhe zbulimi shkencor!