Home HISTORI MBRETI I BIZANTIT SOLLI SERVIANËT (SHKIJET) NË BALLKAN GJATË PERIUDHËS 610-641 !

MBRETI I BIZANTIT SOLLI SERVIANËT (SHKIJET) NË BALLKAN GJATË PERIUDHËS 610-641 !

Serbia e bardhë, ne gjuhën serbe ‘Bela Srbija’ e njohur ndryshe edhe si ‘Bojka’ është emër i vjetër i ‘Lusace’ (vend afër Berlinit Gjermani) vendi ku serbët janë vendosur për herën e parë në Evropën qendrore ku kanë jetuar rreth 300 vjetë.

Në fillim të shek. XIV, një ligj e ndaloi përdorimin e gjuhës serbe në qytet

in e Bernburg ku ende flitej në atë kohë.
Në mes viteve 610-641 (migrimi ishte bërë në disa periudha) vala e parë e serbëve që ka emigruar në perandorinë bizantine ishte sjellur nga një princ, kurse pjesa tjetër qëndronte në Gjermani.

Serbët konsideroheshin si aleatët e perandorisë Bizantine dhe ishin thirrë në ndihmë nga perandori Heraklius në mes të viteve 610-614 për ta ndihmuar perandorinë në luftë kundër populit Avar (një popull i ardhur nga Mongolia), dhe për këtë perandori i kishte dhënë tokë serbëve.

Serbët e parë u vendosën në Rashkë !

Previous articleRUSIA DETYROHET TË MBYLLË NJË RADAR NË AZERBAJXHAN
Next articleOECD – TURQIA KA RRITJEN MË TË SHPEJTË EKONOMIKE