E vërteta që nuk e keni ditur

0
371

                                                                                                                                             ImageProxy

Muslimanët përbëjnë më shumë se një të pestën e njerëzimit. Shumë amerikanë janë në dijeni të këtë fakt të thjeshtë. Por ka një tjetër statistikë të cilën shumica e amerikanëve nuk janë në dijeni të plotë: Më shumë se një e pesta e të gjithë “skllevërve” të sjellë në brigjet e kontinentit amerikan gjatë periudhës së tmerrshme të tregtimit të robërve transatlantik, ishin njerëzit të besimit islam.

Ndërkohë që kjo ka qenë e njohur nga disa komunitete afrikano-amerikane për dekada të tëra, shumë pak hulumtime serioze akademike janë bërë në këtë temë deri kohët e fundit. Alan Austin, profesor i historisë në universitetin e Massachusetts, bëri shumë hulumtime që kulmuan me librin e tij “E vërteta që s’e keni ditur”. Që atëherë, shumë hulumtime të tjera të shquara janë zgjeruar në hulumtimet e tij novatore.

Pavarësisht bazës së shëndoshë të punës së tij, hulumtimi i Austin u injorua në komunitetit akademik. Libri i Sylviane Diouf-së: “Nëpunësit musliman: muslimanët e skllavëruar në Amerikë” – është një tjetër punim i shkruar mirë, punë akademike tani në botimin e tij të dytë, por edhe ky punim nuk ka marrë vëmendjen që meriton.

Ata që duan më shumë informacione mbi këtë temë do të gjejnë informata interesante. Shumë prej këtyre myslimanëve ishin me arsim të lartë në atdheun e tyre, dhe ata e konsideronin Amerikën të shkretë në krahasim me komunitetet e veta të qytetëruara në Afrikë.

Historitë e këtyre njerëzve janë duke lëvizur pak, për të mos thënë aspak. Disa, në fakt, tingëllojnë gati si skenare për një film të Hollivudit. Njëra është to është ajo e Princ Abdu Rahman, i cili ka lindur si një princ në atdheun e tij në Mali dhe, për shkak të trazirave në vend, ai shkoi në Amerikë së bashku me disa të bardhë. Disa prej këtyre njerëzve u bënë ligjërues dhe vizituan vendin dukë dhënë fjalime për jetën e tyre dhe përvojat, dhe disa u bënë lidhje diplomatike dhe të biznesit.

Këto histori duhen të jenë shkruar në çdo libër të historisë amerikane. Amerikanët duhet të kuptojnë se Islami nuk është një besim i huaj në këtë vend të ri, por ka qenë këtu prej të ardhurve të parë në këto brigje, dhe ndoshta edhe para tyre.

Ky informacion është një mjet i fuqishëm që mund të përdoret për të larguar besimet e rreme në lidhje me injorancën e afrikanëve dhe mungesën e tyre të kulturës dhe qytetërimit. Kjo mund tu mundësojë të rinjve, ashtu si edhe të vjetërve për të parë sixhadet e arta të kontinentit të Afrikës, që më pas u bë inspirim për shumë qytetërime.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here