25 fotografi të mrekullueshme nga Meka e vitit 1953

0
410


Këto janë pamje fotografike se si dukej udhëtimi për në Qabenë e Shenjtë në vitin 1953.

Megjithëse këto fotografi vijnë 60 vjet më parë, pamja ka ndryshuar shumë, kryesisht për shkak të rritjes së numrit të pelegrinëve që duan ta kryejnë Haxhin.

Por ato sërish mbesin mahnitëse, të ngrohta dhe të gjalla.

arriving by ferry at jeddah port

Shumë pelegrinë atëherë udhëtonin për në Mekke nëpërmjet tragetit ose një anijeve, pasi në atë kohë udhëtimi ajror komercial ishte ende në fazat e hershme dhe nuk ishte aq i disponueshëm sa është sot..

arriving by plane to hajj

Për ata që mund ta përballonin cmimin, udhëtimin e kryenin në bordin e avionëve të vegjël nga vendet e afërta.

bus for hajjis

Ashtu si sot, karrocat dhe autobusët përdoreshin për të transportuar pelegrinët nga një vend në tjetrin.

only moslems

Myslimanët dhe vetëm myslimanët lejoheshin të hyjnë për të kryer Haxhin..

makkah

Shtëpitë dhe hotelet shiheshin edhe jashtë perimetrit të xhamisë së shenjtë. Pjesa më e madhe e këtyre ndërtesave historike duhej të shkatërroheshin për të liruar rrugën për zgjerimin e xhamisë.

Makkah street

Rrugët e stërmbushura në Mekë. Mund të shihen edhe minaret e stilit osman.

masjid haram entrance

Një nga hyrjet në Mesxhid Al-Haram.

haram

Besimtarët jashtë hyrjes së Xhamisë.

masjid haram

Qabeja dhe zona Mataf. Nuk kishte dysheme sikur që është sot.
.

kaba mataf

Një pamje e afërt e Qabesë.

kaba door

Besimtarëve u lejohej të hynin në Qabe.

tawaf

Kryerja e Tawafit ishte më e lehtë pasi nuk qe aq e mbushur me njerëz sa eshte sot.

market

Tregjet dhe shitesit prane Mesxhid El Haramit

market 2

shisha

female pilgrim pallenquin

Kuajt dhe qerret përdoreshin si mjete transporti

choosing animal

Haxhilerët e zgjedhin vet kafshën që e dëshironin për Kurban.

animals

Pelegrinët i mbanin bagëtinë e tyre me vete gjatë haxhit.

donkey

Gomarët përdoreshin për të transportuar Kurbanet

cooking at mina

Në Mina, ushqimi gatuhej duke ndezur aty një zjarr.

pilgrims pray

Haxhileret falen prane devevearafah

Tendat që shihen janë në Arafat, pranë malit që mbanë po të njëjrin emër

jamarah

Xhamarat dikur ishin shtylla të vogla që shërbenin për ta goditur simbolikisht djallin.

shaving hair

Një haxhi duke rruar kokën.

coke

Haxhinjtë freskohen duke pirë pike të freskëta.

Fotot janë të marra nga National Geographic Magazine. /MESAZHI/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here