Pse nuk duhet të pini kurrë ujë që është “brenda natës” në një gotë

0
322

A keni vënë re se uji pas disa orësh në një gotë merr një shije të çuditshme?
A do të thotë kjo se është i prishur apo është diçka tjetër në fjalë?

Uji i zakonshëm, ndryshe nga ushqimi, nuk përmban sheqer ose proteina, prandaj është më i lehtë të kontaminohen me mikroorganizma. Për shijen e pazakontë të ujit që qëndron brenda natës në një gotë, ka një shpjegim shkencor.

Në fakt, pasi që uji ishte ekspozuar ndaj ajrit, ai absorboi pak dioksid karboni dhe një pjesë e saj u shndërrua në një acid karboksilik. Kjo do të thotë se ai ndryshoi përbërjen e tij kimike.

Kur acid karboksilik liron një ose dy protona dhe kthehet në bikarbonat ose karbonat, zvogëlon pH e ujit, prandaj ndryshon shijen e saj.

Përveç kësaj, uji që qëndronte në një filxhan për disa orë ështe ekspozuar ndaj baktereve dhe merr një sasi e caktuar e pluhurit. Kjo nuk do të thotë se uji është prishur, por sipas të gjitha fatkteve që i kemi cekur, mendoni mirë herën tjetër para se të pini një gotë uji të tillë./përktim:shendeti.info/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here