Home Të tjera Zgjodhem per ju Mishi i Derrit – Përse e ka ndaluar Kurani ngrënien e mishit...

Mishi i Derrit – Përse e ka ndaluar Kurani ngrënien e mishit të derrit ?!

Mishi i derrit dhe produktet e tij konsumohen gjerësisht në shumë vende të botës. Sallami, proshuta, janë vetëm disa shembuj të mishit të derrit.
Derri konsiderohet si kafshë pastruese që ha gjithçka: mbeturina, minj, mish… pra ai është një kafshë fshesë. Në trupin e derrit gjenden rreth 450 sëmundje të ndryshme, nga të cilat 57 sëmundje janë të transmetueshme dhe vrasëse të njerëzve. Ai është burimi kryesor i 27 sëmundjeve epidemike. Pas therjes së derrit, mishi i tij mbushet me krimba dhe insekte në një kohë shumë të shkurtër.

Mishi i derrit përmban  50% yndyra të ngopura, në të kundërt mishi i lopër përmban 6 %, dhe i deles 16%. Koleseroli në mishin e derrit është 10 herë më i lartë se në mishin e lopës dhe të deles.

Derrat dhe gicat janë aq helmues, sa që është shumë e vështirë t’i vrasësh me strikninë apo helme të tjera të forta.

Rreziqet e konsumit të mishit të derrit

– Rreziku i Infeksionit Bakterial dhe Viral

Mishi i derrit dhe produktet e tij përmbajnë mikro-organizma të dëmshme që përbëjnë  rrezik të infeksionit.

Disa patogjenë që janë shpesh të pranishme në mishin e derrit përfshijnë: Listeria, E. coli, Nipah virus, Salmonella dhe Staphylococcus Aureus. Këto baktere janë të rrezikshme për njeriun dhe nuk mund të treten, por shkojnë direkt në zorrë duke shkaktuar infeksion.

Yersinia enterocolitica është një bakter që shkakton një lloj të infeksionit gastroenterit. Bakteret mund të mbijetojnë edhe kur mishi është mbajtur në frigorifer.

Virusi  Nipah, është një virus që u përhap në vitin 1998 dhe u quajt virusi i vdekjes.

Virusi bacillus antharacis shkakton temperaturë të lartë dhe është infektues i enëvë të gjakut.

– Rreziku i Cirrozës së Mëlçisë

Konsumi i mishit të derrit ka një lidhje të fortë epidemiologjike me cirrozën e mëlçisë. Studime të tjera tregojnë gjithashtu një lidhje midis konsumit të mishit të derrit dhe kancerit të mëlçisë. Indet e dëmtuara dhe të infektuara nga bakteret që përmban mishi i derrit kanë shumë gjasa të bëhen kanceroze.

– Rreziku i Infeksioneve Parazitare

Duke qenë kafshë pastruese, derrat janë gjithashtu baza kryesore për infeksionet potencialisht të rrezikshme.
Derrat janë të njohur të jenë bartës të një numri të madh të parazitëve, ku më të dukshmit janë: roundworms, hookworms, tapeworms dhe pinworms. Shiriti Solium, që është një lloj shiriti, gjendet në mishin e derrit.
Trihinozës ose trichiniasis është një sëmundje parazitare që mund të rezultojë nga konsumi i mishit të derrit. Kjo ndodh kur mishi është i infektuar me larvat e spiralis Trichinella, e cila është një specie bakteriale.

– Rreziku i Kancerit

Mishi i derrit luan një rol në zhvillimin e disa formave të kancerit, si kanceri kolorektal, kanceri i gjirit, kanceri i trurit, etj.

Mishi i derrit përmban hormone që nxisin zhvillimin e gjashtë lloje të kancerit.

Shumë studime sugjerojnë se ekziston një lidhje shumë e lartë midis konsumit  të mishit të derrit dhe zhvillimit të kancerit. Në mishin e derrit gjenden sasi të larta të yndyrat omega-6,  të cilat nxisin zhvillim të shpejtë të qelizave kancerore.

Mishi i përpunuar i derrit ka rrezik akoma më të lartë, pasi përmban nitrat, ruajtës artificialë, shije artificiale dhe shumë kripë. Nitratet janë komponimet që janë përdorur zakonisht në fazën e përpunimit për të ruajtur ngjyrën.

– Rreziku i Inflamacionit Kronik

Yndyrnat polyunsaturated (PUFAs) kontribuojnë në inflamacionin kronik, i cili shkakton të gjitha llojet e problemeve me afat të gjatë. Inflamacioni është burim i çdo sëmundje kronike që ne shohim sot. Mishi i derrit konsiderohet si shkaktari kryesor i infeksionit të kyçeve, dobësimit të kockave dhe artritit reumatid.

– Rreziku i Sëmundjeve të Zemrës

Mishi i derrit është  kritikuar ashpër për shkak së është konsideruar si një faktor i madh në incidencën e sëmundjeve të zemrës.
Studimet gjithashtu tregojnë se produktet e përpunuara të mishit të derrit, si proshuta, salcicet, sallami, etj. janë edhe më të dëmshme.  Yndyrat në mishin e derrit rritin koleserolin në gjak, bllokojnë arteriet e zemrës, shkaktojnë Diabet dhe ngrenë tensionin e gjakut.

– Rreziku i Rezistencës Bakteriale

Rritja e rezistencës bakteriale është bërë një problem i shëndetit publik në dekadat e fundit. Mishi i derrit përmban bakterie që i rezistojnë çdo antibiotiku, dhe antibiotikët që përdoren kundër sëmundjeve tani janë të pasuksesshëm.

– Rreziku i Gripit të Derrit (A-H1N1)

Përveç rreziqeve që janë të pranishme nga konsumi i derrit, ai paraqet rreziqe të tjera shëndetësore. Gripi i derrit është një rrezik i madh për shëndetin. Rreziku i infektimit me gripin e derrit është më i lartë për njerëzit që kalojnë periudha të zgjatura, ose që kanë kontakt të shpeshtë me derra.

Sëmundje të tjera që mund të shkaktojë mishi i derrit

– Sëmundja Alzheimer

Multiple Sclerosis

Alergjia

Astma

– Lëshim dhe dobësim të lëkurës

– Mbipeshë

– Sëmundje të veshkave dhe traktit urinar.

PRA, ËSHTË VËRTETUAR SHKENCËRISHT QË MISHI I DERRIT ËSHTË I LIDHUR ME NJË RREZIK TË LARTË TË SËMUNDJEVE SERIOZE QË E VËSHTIRËSOJNË JETËN E NJERIUT NË TOKË, MADJE SHUMË PREJ TYRE JANË SËMUNDJE VDEKJEPRURËSE, PRANDAJ EDHE ISLAMI E NDALOI RREPTËSISHT NGRËNIEN E MISHIT TË DERRIT, PASI DËMI I TIJ ËSHTË I PADISKUTUESHËM, DHE NËSE DIKUSH THOTË SE PSE E KA KRIJUAR ZOTI DERRIN, PADYSHIM SE KA URTËSI TË MËDHA NGA KRIJIMI I TIJ DHE I KAFSHËVE TË TJERA TË EGRA QË NUK IU HAHET MISHI, – DIKU MUND TA SHFRYTËZOJNË DERRIN SI NJË PASTRUES TË NDOTJEVE TË MJEDISIT DHE VENDEVE ME PLEHRA.

JA ÇFARË THUHET NË KURAN PËR MISHIN E DERRIT DHE BAZAT MBI TË CILAT JANË NDËRTUAR USHQIMET E NDALUARA NË ISLAM:

THUAJ (O MUHAMED!): “UNË NUK GJEJ NË ATË QË MË ËSHTË SHPALLUR MUA, ASGJË QË E NDALON NJERIUN TË HAJË ÇFARË TË DOJË, PËRVEÇ KAFSHËVE TË NGORDHURA, GJAKUT TË DERDHUR, MISHIT TË DERRIT – SE KËTO JANË TË NDYTA – DHE MISHIT QË ËSHTË THERUR NË EMËR TË DIKUJT TJETËR NË VEND TË ALLAHUT. POR KUSHDO QË DETYROHET NGA NEVOJA TË HAJË NDONJË GJË PREJ KËTYRE, PA DASHUR TË BËJË GJYNAH DHE PA E KALUAR KUFIRIN, NUK DO TË FAJËSOHET. VËRTET, ALLAHU ËSHTË FALËS I MADH DHE MËSHIRËPLOTË.” [SURJA EL EN’AM, AJETI 145].

Previous articleLe te mos kërcasin me këmbet e tyre
Next articleA është haram tatuazhi?