kush ishte sheikh Ahmed Didati, ALLAHU e mëshiroftë

0
369

                                                                                                                                                

                                                                                                                               1_28090

Lindur Ahmed Hussein Deedat 

1 korrik 1918
Sure, Gujarat, Indi

Vdiq më 8 gusht 2005 (mosha 87)
Verulam, KëaZulu-Natal, Africa e Jugut

Etniteti indian
Profesioni dijetar mysliman, misionar, orator, Gjuha publikë

Vitet aktive 1942-1996
Besimet Fetare Islam

Çmimi nga Mbreti Faisal çmimin International (1986)

Ahmed Hussein Deedat (1 korrik 1918-8 gusht 2005) ishte një dijetar mysliman, shkrimtar, kryetari karizmatikës publike dhe islame misionar i Indisë-Jugore me prejardhje afrikane. Ai ishte shumë i njohur për debatet e tij të shumta fetare publike me krishterë ungjillore, si dhe kërkime me video leksione në shumicën e të cilave u përqendrua rreth Islamit, Krishterizmit dhe Biblës. Ai gjithashtu themeloi IPCI, një organizatë ndërkombëtare me famë islame . Misionari Deedat nën patronazhin e të cilit ka shkruajtur dhe ka një masë të madhe të broshurave të Islamit dhe Krishtërizmit. Atij I’u dha Çmimi prestigjioz nga Mbreti Fejsal në vitin 1986 për 50 vitet e tij të punës misionare. Deedat ka pasur për qëllim sigurimin e muslimanëve me mjete teologjike për të mbrojtur veten kundër strivingsit intensive të shumë besimeve misionare e krishterë. Ai përdor gjuhën angleze për të marrë mesazhin e tij të gjithë muslimanët dhe jo-muslimanët në botën perëndimore.

Sheikh Ahmed Hussein Deedat (Hindi: अहमद हुसैन दीदत, Urdu: احمد حسین ديدات), [1 lindi më 1 korrik, 1918 dhe vdiq më 8 gusht, 2005, ishtë një skolastik mysliman i religjioneve komparative. [1], autorë dhe ligjërues i njohur. Deedat ka ligjëruar ligjërata në stilin e tij komperativ në tërë botën dhe ishte shumë i njohur me debatet e tijë me skolastikët e religjioneve tjera.

Vitet e hershme 1918-1942
Ahmed Deedat lindi në suren, Gujarat, Indi në vitin 1918. I ati i tij kishte emigruar në Afrikën e Jugut menjëherë pas lindjes së Ahmed Deedat-it. Në moshën 9 vjeçare , Deedat la Indinë për të shkuar dhe bashkuar babait të tij në atë kohë që ishte I njohur si KëaZulu-Natal. Nëna e tij ndërroi jetë vetëm disa muaj pas largimit të tij. Duke arritur në Afrikën e Jugut Deedat e përqëndroi veten me kujdes në studimet e tij, tejkalimin e pengesës së gjuhës e arriti si I shlëlqyer në shkollë, madje diplomoi në shkallën e 6 standarde. Megjithatë, për shkak të rrethanave financiare, ai la shkollën dhe filloi të punoj në moshën 16 vjeçare .
Në vitin 1936, përderisa punonte si shitës mobilje, Deedat arriti të marr pjesë në një seminarë krishterë në Natal South Coast. Misionarët dhe me përpjekjet e tyre për të kthyer njerëzit në besimit mysliman, e akuzonin shpesh Profetit Muhamed se kishte “përdorur shpatën” për të sjellë njerëzit në Islam. Akuzat e tilla duket se e fyejnë shumë Deedat dhe sulmet e tilla patën ndikim të madh dhe i lindi interesi për të bërë krahasimin e feve.
Deedat mori pushim e tij të parë, për të lexuar materiale në bodrumin e punëdhënësit të tij, ai erdhi përmes një libër me titull “ul Itshari-Huqq” (Truth Revealed), shkruar nga Rahmatullah Kairanhvi. Ky libër ishte nji kronikë nga përpjekjet e misionarëve krishterë në Indi prej një shekulli më parë. Ky libër kishte një efekt të thellë në Deedat dhe çuan në blerjen e Biblës e tij të parë dhe mbajtjen e debateve dhe diskutimeve me misionarë praktikant,në pyetjet e të cilve ai ishte I pari në gjendje t’ju përgjigjet .
Përpjekjet e tij në studimin e Biblës mori një kthesë më serioze. Ku ai filloi shkollen islamike studim të mbajtur nga një mysliman lokal me emrin z. Fairfax. Duke parë popullaritetin e klasave, z. Fairfax I ofroi për të mësuar një sesion shtesë në Bibël dhe si të predikoj për të krishterët në lidhje me Islamin. Deedat dhe disa të tjerë ishin të kënaqur me këtë mundësi. Megjithatë, vetëm pas disa muajve në projekt, z. Fairfax u desh të largohej nga angazhimi i tij, dhe Deedat, morri njohuri të shumta për Biblën që ai bëri për tre vite ,dhe pas kësaj e tërë merita më vonë për të zgjeruar horizontet e tij në mënyrë të konsiderueshme në drejtim të punës misionare.

Jeta e hershme

Ahmet Deedat lindi në Indi në vitin 1918, ai nuk e njihte babain e tij gjer në vitin 1926. Babai i tij rrobaqepës kishte emigruar në Afrikën e Jugut menjëherë pas lindjes së Ahmed Deedat-it.

Pa edukim formal dhe në një varfëri të thellë ai shkoi në Afrikën e Jugut në vitin 1927 për të qenë së bashku me babain e tij. Kjo ishte hera e fundit që ai shihte nënën e tij pasi që ajo vdiq disa muaj më vonë.

Në një gjendje të mjerueshme, varfëri të skajshme, pa edukim dhe pa anglishte (në atë kohë Afrika e Jugut ishte nën kolonin Angleze) ai filloi të përgatitet për rolin që do ta luante më vonë pa e ditur edhe vetë ai.

Pas shpërnguljes në Afrikën e Jugut ai filli edukimin edhe atë duke kaluar me sukses barrierat gjuhësore si dhe duke kompensuar kohën e humbur me një sukses të jashtëzakonshëm. Përcjellur nga kushtet e vështira ekzistenciale ai ndërpreu shkollimin në moshën 16 vjeçare dhe filloi të merrej me punë të ndryshme tregtie.

Më domethënëse nga këto ishte puna e tij në vitin 1936 në një shitore myslimane afër një punëtorie krishtere në Natal South Coast. Fyerjet e pa ndalshme ndaj Islamit nga ana e misionarëve në shitoren ku punonte djaloshi e nxitën djaloshin që të kundërshtojë në propagandën e tyre të pa drejtë.

Nga 1956, puna misionare në formën e angazhimeve të shpeshta të folurit publik dhe turne popullore të udhëzuar në Xhamin Jumma kishte filluar për ti paguar dividentët. Kërkesat mbi Islamin nga publiku në përgjithësi në Afrikën e Jugut kishin filluar të investoj në një normë rritje. Së shpejti u bë e qartë se puna nga zyra e xhamisë nuk do të ishte i mjaftueshëm për të trajtuar kërkesën për letërsinë dhe për të lehtësuar një numër në rritje të njerëzve të tregojnë më shumë se thjesht nivelin e interesit turistik në Islam.
Në mesin e miqve të ngushtë Deedat ishin Goolam Hoosein Vanker dhe Taahir Rasool, të cilët shumë i referohen si “heronjtë pakënduar të karrierës së Deedat’s ‘.

Në 1957, Deedat, së bashku me Vanker dhe Rasool, themeluar Propagation islamik Qendrën Ndërkombëtare (IPCI) me qëllim për të shkruar një sërë librash mbi Islamin që ofronte një nivel të ri të kthyer myslimanë.
Në 1958, Deedat gjithashtu krijoi një seminar islamik të quajtur As-Salaam Instituti Arsimor në një donacion 75-copë acre të tokës që gjendet në Braemar në jug të krahinës-Natal.
Me këto të sapo-te themeluar organizata misionare si shtyllë e tij, Deedat I angazhuar në një gamë të gjerë aktivitetesh gjatë tri dekadat e ardhshme. Ai i kryer shkollimin në Teologji biblike dhe kryen shumë ligjërata. Da `ëah (duke i ftuar njerëzit drejt Islamit) u bë faktor mbizotërues të jetës së tij, me shikimin në leksionet e tij shpesh në arritjen e tepërt se dyzet mijë. Ai gjithashtu shkroi një numër të madh të broshurave, shpërndarjen e miliona kopje të këtyre dhe të letërsisë të tjera të lira nëpër botë.

Famë ndërkombëtare 1985-1995 

Me fillim të viteve 1980, puna Ahmed Deedat ishte fillimi të jetë i njohur jashtë vendit të tij amtar Afrika e Jugut. Në vitin 1985, për shembull, ai mori me qira dy herë prestigjiin Royal Albert Hall në Londër për të debatuar mbi bashkëkohësit e të krishterëve përpara një audience të mbushura. Profili i tij ndërkombëtar ishte rritur në mënyrë të konsiderueshme, kur në 1986 atij iu dha Çmimi i Mbretit Faisal për shërbimet e tij në Islam në fushën e Daëah (aktivitet misionar islam). Çmimi squarely Deedat solli në qendër të vëmendjes ndërkombëtare dhe vëmendjen e komuniteteve myslimane në mbarë botën. Si rezultat i kësaj, në moshën e pjekur 66 vjeqare, Deedat filloi një fazë e re në misionin e tij të jetë e fuqizimin e muslimanëve të predikoj për të krishterët, një periudhë dhjetë-vjeçare te gjatë, turne ndërkombëtar duke mbajtur fjalime anë e mbanë botës . Ai ka udhëtuar shumë në vende të ndryshme të komuniteteve myslimane nga Australia në Amerikën e Veriut etj . Disa nga turnet të tij të njohur përfshijnë:
• Arabia Saudite dhe Egjipt (në disa raste)
• Mbretëria e Bashkuar (në disa raste në mes 1985 dhe 1988, duke përfshirë Zvicër në vitin 1987)
• Pakistani, ku u takua Deedat Zia al-Haq, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Ishujt Maldive (nëntor-dhjetor 1987), ku Deedat ishte i nderuar nga Presidenti Gayhoom.
• US Tour Numri 1 ( në fund të vitit 1986 debati me Sëaggart, Robert Dagllas dhe disa leksione duke përfshirë dy lekcione në Arizona)
• Suedia dhe Danimarka (në fund të 1991 përfshirë tre debate)
• SHBA dhe Kanada Tour (1994 turne featuring debat në Kanada dhe ligjëratave në Çikago)
• Australi Tourneu (turneun e tij të fundit në fillim të vitit 1996 pak para se goditjes së tij)
Turneu fundit fituar publicitet në Australi, dhe shkaktuan Franca Arena, anëtar i Këshillit Legjislativ të qeverisë të Në South Ëales të komentonte në fjalën e saj në lidhje me racizmin:
“Sigurisht, viktimat e tjera të racizmit janë shpesh Australianët që janë të dukshëm të ndryshme, sidomos gratë që veshin veshje muslimane. Ndërsa unë i dënoj sulme të tilla, unë edhe dënojnë sulmet kundër të krishterëve nga muslimanët, të cilët vijnë në Australi për të mbjellin farën e urrejtjes fetare. Në këtë drejtim unë i referohen predikues islamik Sheik Ahmed Deedat, një të Afrikës së Jugut i cili, më mirë e premte, foli rreth Pashkëve, indulged në biblike-bashing dhe nxitën urrejtjen racore. Unë jam i të gjitha për lirinë e fjalës, por liderët tanë duhet të tregojë disa të mirëkuptimit dhe, mbi të gjitha, respektit për pikëpamjet dhe besimet e të tjerëve. Australia mund të bëjë pa njerëz si Sheik Deedat-it. Unë nuk e di pse ai erdhi në Australi ose pse ka miratuar një qëndrim të tillë konfrontimi të Mirë të premten në një takim të madh publik në Sidnei Toën Hall kur ai disparaged besimit të krishterë. Sigurisht nuk e përkrahin një qëndrim të tillë.

Sëmundjet dhe vdekja 1996-2005 

Më 3 maj, 1996, Shejh Ahmed Deedat pësoi një goditje që i lanë atë paralizuar nga qafa poshtë për shkak të enëve të gjakut që ndikojnë Aksident Cerebral Brain Stem, dhe e cila gjithashtu do të thotë se ai nuk mund të flasin ose kur pini. Ai u dërgua Mbretit Faisal Specialist Hospital në Riad, ku ai ishte raportuar të jetë plotësisht vigjilent dhe kështu mësohen të komunikojnë nëpërmjet një seri të syrit lëvizjet nëpërmjet një tabelë ku ai do të formojë fjalë duke pranuar alfabetin e individ lexoj me zë të tij, në këtë mënyrë ai do të formojë dënime të plotë.
Ai kaloi nëntë vitet e fundit të jetës së tij në një shtrat në shtëpinë e tij në Verulam, Afrika e Jugut, duke i inkurajuar njerëzit që të angazhohen në Daveti (Përhapja e Islamit). Ai u përkujdes nga gruaja e tij, Haëa Deedat, dhe është raportuar të ketë asnjë shtrat-plagë në të gjitha. Ai vazhdoi të marrë qindra letra në mbështetje nga e gjithë bota, por ishte një objektiv për të misionarëve të shumtë, të cilët u përpoqën të convert atë të Krishterimit, të cilën ai u përgjigj:-përmes kokës dhe lëvizjet e syve-me vargje nga Bibla. Në tetor 2002 Deedat u vizitua nga Reverend Naidoo Deedat kërkuar që të le të lexoj një varg të Biblës në mënyrë që të frymëzojë atë dhe luten për shërimin e tij. Deedat nga ana e tij, përmes syve të tij-lëvizjet e-metodë e vetme e komunikimit ai ishte mësuar në King Faisal Specialist Hospital, pasi u paralizuar-i kërkoi atij që të lexohen dhe të shpjegojë morale e ngjarje të përshkruara në Zanafilla 19:30. Për këtë Reverend nuk morri asnjë përgjigje dhe pas kësaj u largua nga vendi. Një përpjekje e ngjashme më vonë në konvertimin e Deedat ishte bërë nga një pronar i ri i quajtur Ringo palestër të krishterë i cili pretendoi se ai mund të shërohet Deedat përmes një mrekulli duke thënë se “Jezusi shëronte!” Çohu! “, Megjithatë Deedat citon Mateun 7:21 dhe pastaj pyeti” Pse do Jezusi ju them këtë kur keni ardhur për të bërë një punë të tillë fisnik? ”
Më 8 gusht 2005, Ahmed Deedat vdiq në shtëpinë e tij në Trevennen Rrugore në Verulam në krahinën e KëaZulu-Natal. Ai është i varrosur në varrezat Verulam.
Debatet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here