Home Këshilla mjeksore Kantarioni për depresion dhe infeksione gjinekologjike

Kantarioni për depresion dhe infeksione gjinekologjike

Kantarioni është treguar jashtëzakonisht i suksesshëm në shërimin e një numri të madh të sëmundjeve psiqike, nga depresioni deri tek trauma, dhe është vërtetuar se ka shumë më pak efekte të padëshirueshme nga antidepresivët tjerë.
Kantarioni merret në formë të tonikut apo çajit, kurse në kohët e fundit mund të gjendet edhe në formë të kapsulave, që ndikon në disponim dhe rregullon baraspeshën emotive.
Në mjekësinë popullore, kjo bimë ka një vlerë të veçantë në shërimin e plagëve që nga prerja, djegiet, hemoriodet, kurse është e shkëlqyeshme edhe në mbylljen e plagëve. Ndryshimet në lëkurë shërohen duke e lyer atë me vaj kantarioni, apo që vendi i lënduar mbulohet me një fashë të pastër ose një leckë të pastër, të lagur me kantarion. Është jashtëzakonisht efikas edhe në forcimin e flokëve, si dhe për gospinashërimin e flokëve të dëmtuara gjatë ngjyrosjes.
Çaji i kantarionit pihet tri herë në ditë për trajtimin e gastritit, të thatit në lukth, jashtëqitjes, verdhëzës (Hepatitit A), kokëdhembjes, dhimbjeve të veshkave dhe dhimbjeve gjatë ciklit menstrual.
Në mjekësinë popullore, por edhe në atë zyrtare, kantarioni, sherbela dhe kamomila trajtohen si bimë çudibërëse në shërimin e sëmundjeve të caktuara gjenitale.

Vaginaletat me ekstraktin e vajit të gjetheve të këtyre bimëve dhe rrënjëve të karrotës së freskët, shfrytëzohen për rigjenerimin e mukozës së qafës së mitrës dhe vaginës, largojnë simptomet e kalljes dhe sekretit të bardhë të cilat përcillen me kruarje, dhimbje dhe djegie.                                                     Vaginaletat kanë treguar rezultate edhe në largimin e simptomeve postmenopauzale, kurse janë të dobishme edhe kundër disa llojeve të caktuara të bakterieve dhe kërpudhave.
Krahas vaginaletave të cilat mund t’i bleni në barnatore, për përdorim vaginal mund të përdorni edhe vaj kantarioni, në të cilin do ta përlyeni tamponin, ta leni që ta thithë vajin dhe pastaj ta përdorni si vaginaletë.

 

Previous articleEkinacea forcon imunitetin dhe mbron nga viruset
Next articleUthulla e mollës ilaç alternativ