FORMA E TEKBIREVE NË DHJETËSHIN E DHUL HIXHES

0
371

Forma e ‘tekbireve të përgjithshme’ dhe ‘tekbireve’ veçanta

Ka thënë dijetari i shquar Ibën El Uthejmin, Allahu e mëshiroftë: Forma e tekbireve është: ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER, LAILAHE IL-LALLAHU, VALLAHU EKBER, ALLAHU EKBERU VE LILAHILHAMD, ose e përsërit në fillim tre her ALLAHU EKBER.

‘Tekbiret e përgjithëshme’ pëlqehen të thuhen në çdo kohë, kurse të veçantat thuhen pas namazeve obligative.

Dijetarët, Allahu i mëshiroftë, kanë theksuar se ‘tekbiret e veçanta’ janë ato që thuhen vetëm për Kurban Bajram dhe fillojnë prej pas namazit të sabahut ditën e Arafatit dhe vazhdojnë deri pas namazit të iqindisë të ditës së fundit prej ditëve të teshrikut (që është dita e katërt e bajramit). Kurse, ‘tekbiret e përgjithëshme’ pëlqehet të thuhen në Fitër Bajram dhe gjatë dhjetë ditëve të para të dhul- hixhes (nëntë dit para Kurban Bajramit).

Mendimi më i vërtetë është se ‘tekbiret e përgjithëshme’ vazhdojnë gjatë ditës së Kurban Bajramit dhe vazhdojnë deri në ditën e fundit të teshrikut që d.m.th. se kohëzgjatja e tyre është trembëdhjetë ditë. Pëlqehet ngritja e zërit duke i thënë tekbiret përveç grave .

Burimi: Fetfa dhe shkrime të dijetarit Ibën El Uthejmin 16/262 / albislam.com

Përktheu nga gjuha arabe: Abdusamed Selimi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here