Home Këshilla mjeksore Farat e lulediellit, dhe të mirat e tyre

Farat e lulediellit, dhe të mirat e tyre

Farat e lulediellit janë ndoshta më të njohura nga të gjitha farat ushqimore,ato mund të hahen të papërpunuara, të pjekura ose përdoren për shije të ndryshme gatimesh. Pavarësisht nga kjo, shumë njerëz janë të panjohur me të mirat e të ngrënit fara luledielli.

Shkurtimisht po japim vetitë e tyre të cilat janë njëburim i fuqishëm e i pasur me vitamina e minerale.

Një burim i pasur me Vitamina E

Vitamina E është një komponent thelbësor i të ushqyerit tuaj të përditshmëm. Ajo është një antioksidant që ndalon përhapjen e radikaleve të lira brenda trupit tuaj sepse radikalet e lira mund të shkaktojnë dëmtim qelizor, të paturit e një burimi të Vitamines E nga farat e lulediellit mund të ndihmojë ne funksionin e qarkullimit të gjakut si duhet. Ajo gjithashtu i lejon gjakut të mpikset më lehtë kur trupi ka plagë të jashtme dhe ndihmon ne proçesin e shërimit. Vetitë e tjera të farërave përfshijnë një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe diabetit.

Fije dietike për tretje

Farat e lulediellit janë një burim i mire i fijeve dietike. Një mangësi në konsumin e përditshëm te fibrave çon në një mori problemesh shëndetësore. Ndërsa sasia e rekomanduar e fibrave është rreth 30 gram në ditë, shumica e njerëzve nuk arrijnë të konsumojnë më shumë se 15 gram në ditë. Kjo mund të shkaktojë probleme të sunflower_seeds-637x424tretjes e cila çon në rritjen e toksicitetit brendë zorrëve. Duke ngrënë fara luledielli, ju mund të përfitoni një furnizim të fuqishëm te fijeve dietike për të cilat trupi juaj ka nevojë. Duke bërë këtë mund të zvogëloni prekjen nga kanceri si dhe të ulni nivelin e kolesterolit.

Proteina, karbohidratet dhe më shumë

Farat e lulediellit ofrojnë një furnizim të proteinave dhe karbohidrateve. Të dyja janë të rëndësishme për ruajtjen e niveleve të energjisë. Farat mund të stimulojnë mëlçinë për lirimin e glikogjenit në gjak. Sepse glikogjeni është një formë e sheqerit dhe përbën një nxitje shtesë të energjisë së shpejtë.
Trupi juaj gjithashtu kërkon një dyqan mineralesh në mënyrë që të funksionojë siç duhet.

Farat e lulediellit janë një burim magnezi, kaliumi, seleni, zinku, dhe hekuri.

Secila nga këto ka përfitime shëndetësore të natyrshme. Magnezi ul presionin e gjakut (dhe në këtë mënyrë zvogëlon shanset e një sulmi në zemër), seleni mund të ndihmojë në riparimin e dëmit celular dhe të ngadalësojë në përhapjen e qelizave kanceroze. Ndërkohë, hekuri ndihmon për të shpërndarë oksigjenin për muskujt dhe zinku siguron sistemin tuaj imunitar që i duhet një të rrituri për tu mbrojtur kundër ftohjeve të zakonshme.

Fara luledielli për trurin

Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se farat e lulediellit në fakt mund të kenë një efekt qetësues për trurin tuaj. Kjo është për shkak të niveleve të larta të triptofanit të përfshira në fara. Kur ju konsumoni ushqime që kanë triptofan ajo në mënyrë efektive rrit prodhimin e serotoninës në trurin tuaj. Nivelet e larta të serotonit ulin tensionin dhe krijojnë një efekt zbutës.

Fara luledielli për shëndet të mirë

Prirjet drejt fast-food-eve dhe ushqimeve të cilat janë me përbërës jo të ushqyeshëm mund të kenë një ndikim të përhershëm në shëndetin tuaj. Shumë nga këto ushqime nuk sigurojnë një burim të proteinave, karbohidrateve dhe ushqyesve thelbësore. Një mangësi e fijeve dietike përkeqëson problemin.

Duke ngrënë fara luledielli rregullisht, trupi juaj mund të gëzojnë një burim të pasur të mineraleve, ushqyesve dhe fibra që ajo duhet të funksionojë si duhet. Nëse ju keni qenë në kërkim të një mezeje të lehtë të shëndetshme e të shijshme dhe që mund të sigurojë energji shtoni fara lulediellit dietës tuaj.

 

Previous articleSunetet (veprimet, sjelljet) e Fitër Bajramit
Next articleLëngu i rrushit, shërues universal