Home Këshilla mjeksore Ekinacea forcon imunitetin dhe mbron nga viruset

Ekinacea forcon imunitetin dhe mbron nga viruset

Marrja e ekstraktit të ekinaceas redukton rrezikun nga sëmundjet virusale për 60 për qind, ndërsa vepron edhe tek infeksionet kronike të sistemit të frymëmarrjes dhe te kanalet urinare, zbulon studimi.

Ilaçi bimor ekinacea është shtesë e shkëlqyeshme e ushqimit për njerëzit me imunitet më të dobët të prirë për ftohje dhe sëmundjet virusale, ka zbuluar studimi i Universitetit Cardiff në 750 persona. Ekinacea zakonisht merret në kapsula, tretje ose pika, ndërsa kjo bimë shëruese redukton rrezikun nga sëmundjet virusale për më shumë se 60 për qind, shkruan Daily Mail.

Po ashtu, shkencëtarët kanë zbuluar që ekinacea mund të reduktojë sEchinacea-Medicineimptomat dhe të shkurtojë zgjatjen e sëmundjes. Pjesëmarrësit e studimit tri herë në ditë gjatë katër muajve kanë pirë pikat ekinacea të përzierë me ujë. Në atë kohë kanë pasur edhe simptomat e gripit dhe ftohjes gjithsej 672 ditë, derisa vullnetarët në grupin kontrollues të cilët nuk kanë pirë ekinacea kanë qenë të sëmurë gjithsej 850 ditë.

“Ekinacea parandalon edhe kthimin e infeksionit, ndërsa na ka befasuar efikasiteti i bimës në forcimin e imunitetit”, – ka thënë udhëheqësi i studimit, profesor Roland Schoop.

Hulumtuesit efikasitetin e kësaj bime e kanë vërtetuar vetëm në llojet klinikisht të vërtetuara siç janë Ekinacea purpurea dhe Ekinacea pallida, si edhe në produktet të bëra nga bimët e freskëta.

Si përdoret kjo bimë e mrekullueshme

Veprimi themelor i ekinaceas është i orientuar në forcimin e imunitetit, veçanërisht tek infeksionet kronike të sistemit të frymëmarrjes dhe të kanaleve urinare. Ekinacea kryesisht është e dizajnuar për terapi të shkurtër dhe intensive, ndërsa nëse merret për një periudhë më të gjatë duhet të reduktohet doza e rekomanduar.

Edhe pse në mënyrë të volitshme vepron në mbrojtjen e organizmit nga viruset dhe infeksionet, përgatitjet nga kjo bimë nuk duhet t’i marrin njerëzit me ndonjë formë të sëmundjeve autoimuine, sklerozë të shumëfishtë dhe HIV, sepse mund të ketë efekt të kundërt dhe të forcojë simptomat, theksojnë mjekët.

Ekinacea nuk këshillohet të merret më gjatë se tetë javë pa pauzë. Çdo ditë duhet të merret së paku dy javë për të pasur efekt preventiv. Nëse tashmë keni grip ose ftohje merrni një lugë çaji të kësaj tretje çdo tri orë, ose një deri dy kapsula çdo dy tre orë, në dy deri tre ditët e para. Pastaj mund të reduktoni dozën në dy lugë çaji ose gjashtë kapsula në ditë.

Nëse vuani nga sëmundjet kronike, merrni gjysmë luge çaji të tretjes ose dy kapsula tri herë në ditë për tri javë, bëni pauzë një javë dhe filloni përsëri me përdorimin. Bëni kujdes për udhëzimet e përmendura në paketimin ekinacea të cilën e keni blerë, sepse ato mund të dallojnë varësisht nga prodhuesi dhe përbërja.

Previous articleSi të shëroni sinusët ?
Next articleKantarioni për depresion dhe infeksione gjinekologjike