Home Zgjodhëm për ju. Çfarë dallimi ka midis ‘Zotimit’ dhe ‘Betimit’?

Çfarë dallimi ka midis ‘Zotimit’ dhe ‘Betimit’?

Pyetja e parë dhe e dytë nga fetvatë me nr 17961.

Pyetja: Çfarë dallimi ka midis ‘Zotimit’ dhe ‘Betimit’? Cila prej tyre është më e rëndë? Po në qoftë se dikush thotë: “Zotohem para Allahut që nuk e bëj më atë punë!” – E pastaj e bën përsëri, a konsiderohet kjo thyerje e betimit dhe a obligohet me shlyerje?
Përgjigjje: Nëse dikush thotë: “Zotohem para Allahut…, apo thotë: “Betohem për Allahun… ose thotë: Jap besën para Allahut se nuk do ta bëj më atë punë!”; të gjitha këto konsiderohen njësoj ‘betime’ dhe në rastin kur personi nuk e mban fjalën e dhënë, obligohet me shlyerje të thyerjes së betimit. Allahu i Madhëruar thotë:

لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَٰكِن يُؤَاخِذُكُم بِمَا عَقَّدتُّمُ الْأَيْمَانَ ۖ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ ۖ فَمَن لَّمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ ۚ ذَٰلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ
“Allahu nuk ju ndëshkon për betimin që e bëni pa qëllim, por ju ndëshkon për betimin e bërë me qëllim. Larja e gjynahut për thyerjen e betimit është: ushqyerja e dhjetë të varfërve me mesataren e ushqimit të familjes suaj ose t’i vishni ata, ose të lironi një skllav. Ai që nuk gjen mundësi për këto, le të agjërojë tri ditë. Kjo është shlyerja për thyerjen e betimeve tuaja, nëse betoheni.” El Maide: 89

[Komisioni i Përhershëm i Fetvave]

Abdul Aziz bin Baz

Abdullah bin Gudejan

Salih el Feuzan

Abdul Aziz Al esh Shejh

Bekr ebu Zejd
Përktheu: E. Ajdini

Previous articleNjë person, në gjendje zemërimi betohet se nuk do te veprojë diçka , mirëpo më pas e vepron atë gjë?
Next articleÇështja e ixhtihadit (studimit analizës dhe arsyetimit fetar) a konsiderohet çështje e mbyllur apo jo?