Shafrani

0
377

Shafrani është bimë barishtore me zhardhok si qepës,me lule si hinkë në ngjyrë të verdhë, lëngu nxiret nga lulet e kësaj bime. Shafrani lulëzon në vjeshtë, kurse në industrinë farmaceutike përdoret si burim i ngjyrës së verdhë dhe si melmesë për ushqime, të cilave u jep aromë të athët të lehtë, ndërsa zogjve peshqeve dhe orizit ngjyrën e verdhë.

Përbërës aktiv në shafranin e Indisë është Curcumin. (përbërës që i takon familjes së Zenxhebilit=Ginger). Shafrani (ang. Saffron) përdoret për më shumë se 2500 vjet në Indi, ne fillim përdorej si një bojë(ngjyrë). Përparësit mjeksore të kësaj erëze kanë qenë të ngadalshme por duke evoluar gjatë shekujve.

I njohur gjat kohë për përparsit anti-inflamatore të saj, hulumtimi i kohëve të fundit ka zbuluar se shafrani i Indisë është një çudi e natyrshme., duke u dëshmuar i dobishem në trajtimin e gjendjeve të ndryshme shëndetësore nga kanceri dhe sëmundjes Alzheimer.

Ja 20 arsye ta shtoni shafranin e Indisë në dietën tuaj:

1. Është një agjent antiseptik natyral dhe antibacterial, për perdorim në dezinfektim, prerje dhe djegie të lëkurës.
2. Kur kombinohet me lulelakër, ajo ka treguar efekt për të parandaluar kancerin e prostatës dhe për të ndaluar rritjen e kancerit ekzistues të prostatës.
3. Parandalon kancerin e gjirit.
4. Mund të parandalojë Melanomen dhe të shkaktojë qelizat ekzistuese te melanomes për ti vetvrare ata(qelizat).
5. Redukton rrezikun e leuçemis se fëmijërisë.
6. Është një detoksifikues natyrorë i mëlçisë.
7. Mund të parandalojnë dhe të ngadalsoj progresionin e sëmundjes Alzheimer duke hequr pllakën amyloyde qe depozitohet në tru.
8. Mund të parandalojë metastazat që ndodhen në forma të ndryshme të kancerit.
9. Ёshtë një anti-inflamator i fuqishëm natyror që vepron si shumë barna anti-inflamator por pa efekte anësore.
10. Jep shpresë në ngadalësimin e progresit të sklerozës së shumëfishtë(multiple) në minj.
11. Eshtë një qetësues natyral dhe frenues(inhibitor|) i enzimes COX-2 (ciklooksigenazës)
12. Mund të ndihmojë në metabolizmin yndyror dhe rënien në pesh!
13. Është përdorur gjatëshafrani1 kohë në mjekësin kineze për trajtimin e depresionit.
14. Për shkak të përparsive anti-inflamator të saj, është perdorur si trajtim natyror për artrit reumatoid dhe artritin.
15. Nxit efektet e barit Paclitaxel(kemoterapi) dhe redukton efektet e saj anësore.
16. Premton shum në studimet që janë duke u zhvilluar mbi efektet e shafranit të Indisë në kancerin pankreatik.
17. Studimet vazhdojn për të treguar efektet pozitive të shafranit të Indisë në mielomen multiple.
18. Ështe deshmuar për të ndaluar shtimine e tumorit në enët e gjakut.
19. Shpejton shërimin e plagëve dhe ndihmon në rimodelimin e lëkurës së dëmtuar.
20. Mund të ndihmojë në trajtimin e Psoriasis dhe gjendjet tjera inflamatore të lëkurës.

Pasi të filloni ta përdorni shafranin e Indisë si një bazë të rregullt(racion), është kënaqësi për të gjetur mënyra të reja të recetave për ta përdorur atë. Një nga mënyrat për të përdorur është që të shtoni një majë te luges në sallatën me vezë. Ajo shton një shije të këndshme dhe i jep sallatës një ngjyrë të pasur të verdhë. Poashtu mund të pihet me çajra te ndryshme si i ngrohtë. Si dhe mund te perdoret si erëz ne çdo lloj ushqimi!

Kundërindikimet Shafrani i Indisë nuk duhet të përdoret nga njerëzit me gurë te tëmthit ose me pengime biliare(obstrukcione). Megjithëse shafrani i Indisë përdoret shpesh nga gratë shtatzëna, është e rëndësishme që të konsultohen para perdorimit me një mjek gjinekolog, pasi që shafrani i Indisë mund të jetë një stimulues i mitrës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here