NJOHURI KURANORE – 01

0
290

1. Fjala e Allahut; “E kjo, nuk është vështirë (rëndë) për Allahun.” {وَمَا ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ بِعَزِيزٍ}

Është cekur në dy vende në Kuran, përmendi dy suret dhe ajetet ku është cekur fjala e Allahut!?

 a) Është cekur në suren Ibrahim, ajeti nr.20  “E kjo, nuk është vështirë (rëndë) për Allahun.” (Ibrahim; 20){وَمَا ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ بِعَزِيزٍ}

 b) Dhe në suren Fatir, ajeti nr.17  “E kjo, nuk është vështirë (rëndë) për Allahun.” (Fatir; 17) {وَمَا ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ بِعَزِيزٍ}

2. Fjala e Allahut; “Balta e argjilit, të zi e të prihsur (me erë të keqe)? (të formuar-të trajtuar-mesnun).” {صَلْصَالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ}

Është në tre vende në Kuran në një sure të vetme, përmende emrin e sures dhe ajetet!?

– Në suren Hixhër; (1) Ajeti nr.26;  “Ne krijuam njeriun nga balta e argjilit, të zi e të prishur (me erë të keqe)? (të formuar-të trajtuar-mesnun).” (Hixhër; 26). {وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ صَلْصَالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ}.

(2) Ajeti nr. 28; “Dhe (përkujto) kur Zoti yt engjëjve u tha: “Unë po krijoi njeriun nga balta e tharë, e zezë e me erë.” (Hixhër; 28). {وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِنْ صَلْصَالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ}

(3) Ajeti nr.33;  “Ai tha: “Nuk është për mua t’i bëjë sexhde një njeriu që e krijove nga balta e terur, e zezë e me erë”.” (Hixhër; 33). {قَالَ لَمْ أَكُنْ لِأَسْجُدَ لِبَشَرٍ خَلَقْتَهُ مِنْ صَلْصَالٍ مِنْ حَمَإٍ مَسْنُونٍ}

3. Allahu, xhele ue ala, ka thënë;  “I Lartësuar është Zoti yt, Zot i fuqisë nga ajo që ia përshkruajnë. Qoftë paqja mbi të dërguarit. Dhe falënderimi i takon Allahut, Zotit të botërave!”
{سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ. وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ}

Në cilën sure janë cekur ajetet e lartëpërmendur dhe ceki ajetet me numër?

– Ajetet e lartëpërmendur janë cekur në suren Safat, ajeti nr: 180-181 dhe 182.

4. Fjala e Allahut;  “S’ka dyshim se ata që thanë: “Zoti ynë është Allahu”, pastaj nuk u luhatën.”
{إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا}

Është cekur në dy sure në Kuran, përmendi dy suret dhe ajetet ku është cekur!?

a) Në suren Fussilet, ajeti 30;  “S’ka dyshim se ata që thanë: “Zoti ynë është Allahu”, pastaj nuk u luhatën, atyre u zbresin melaiket (në prag të vdekjes dhe u thonë): “Mos u frikësoni dhe mos u pikëlloni, keni myzhde Xhennetin që ju premtohej!” (Fusilet; 30)
{إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ}

b) Dhe në suren Ahkaf, ajeti nr.13;  “Ata që thanë: “Allahu është Zoti ynë dhe qëndruan besnikrisht, për ta nuk ka frikë dhe ata nuk do të pikëllohen.” (Ahkaf; 13).
{إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ}

Autor: Ali Abdulkadir el Murejshid

Nga arabishtja; Suad Shabani

Burimi: albislam.com

Shpend Zeneli

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here