Koha që i duhet ushqimit të ndryshëm për tretje dhe disa këshilla shtesë

0
320

Me marrjen e produkteve të ndryshme ushqimore, organizmit i duhet kohë e caktuar për tretje e cila i zbërthen dhe absorbon (thithë) përbërësit e caktuar.

 Koha e tretjes së ushqimit në lukth

 30 min – lëngjet, sallatat, pemët, perimet112

1-2 orë – uji, caji, kafja, kakao, supa, qumështi, vezët, orizi, peshk i zier i lumit, farat

 2-3 orë – vezët e gatuara shumë, kajgana, peshku i zier tvrdo kuvana jaja, kajgana, peshku i zier i detit, patatet e ziera, buka, arrat, bademat, qumështi, djathrat

 3-4 orë – mishi i pulës dhe gjedheve (i zier), piletina i govedina ( kuvana), buka e thekrës, mollat, shargarepat, rrepkat, spanaku, patatet e fërguara, proshuta

 4-5 orë – fasulet, boronijat, mishi i fërguar, djathrat e fortë

Provoni të mos hani ushqim 3-4 orë para gjumit. Nëse i përmbaheni principit – ”mos ha më nëse ende ka ushqim në lukth”, atëherë jo vetëm që do humbni në peshë por do ta ruani edhe shëndetin e traktit gastrointestinal.

Gradualishtë lukthi zvogëlohet në madhësi, ndërsa shprehia e mos teprimit në ngrënie ju mbetet. Dhe kjo nuk do ndonjë analizë të thellë.

Përzgjodhi dhe përshtati: Dr.med. Flakron Sabedini (Abdurrezak MD)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here