Home Këshilla mjeksore Hibiskusi për uljen e shtypjes së gjakut

Hibiskusi për uljen e shtypjes së gjakut

Pyetja: Kam dëgjuar një gojëdhënë e cila thotë se pija e përbërë nga lulet e thara të hibiskusit mund të ul shtypjen e gjakut. A ka të vërtetë këtu ?

Përgjigja: Çaji i përbërë nga lulet e hibiskusit është pjesë e mjekësisë popullore tradicionale në shumë kultura nëpër botë. Hulumtimet shkencore tregojnë se efekti i saj në shtypjen e gjakut është më shumë se një gojëdhënë. Një studim nga Tufts University, ka treguar se disa gota çaj në ditë mund të ndihmojnë në uljen e shtypjes së gjakut tek personat me hipertension të lehtë. (Journal of Nutrition, Feb., 2010).hibiscus-tea-PV0213-628x363-COMP-3307334

Shkencëtarët meksikan kanë gjetur se pigmenti i kuq në lulet e hibiskusit, antocianat, veprojnë sikurse barnat e quajtura ACE inhibitor (Journal of Ethnopharmacology, Jan. 8, 2010).

Ky veprim është i njëjtë që i bënë barnat Kaptopril dhe Lisinopril kaq efektive. Këto barna janë prej barnave më të përshkruara në botë për uljen e shtypjes së gjakut. Duket shumë fascinuese që një bar popullor funksionon me të njëjtin mekanizëm sikurse këto barna të dobishme./islamifejaevertete/.

 Përktheu: Meriton M.

Previous articleÇaji  i gjelbër – Camellia Sinensis – për uljen e kolesterolit
Next articlePas mëse një viti në gjendje kome, me lexim të Kuranit i jep shenjat e para