SI SILLEJ I DËRGUARI I ALLAHUT, LAVDIA DHE PAQJA E ALLAHUT QOFSHIN MBI TË, ME GRATË E VETA

0
381

SI SILLEJ I DËRGUARI I ALLAHUT, LAVDIA DHE PAQJA E ALLAHUT QOFSHIN MBI TË, ME GRATË E VETA

– I ndihmonte në punët e shtëpisë:

Është pyetur Aisha, Allahu qoftë i kënaqur me të, se çfarë bënte i Dërguari i Allahut, në shtëpi? U përgjigj: Ishte gjithnjë në shërbim të familjes, ndërsa kur vinte koha e namazit dilte për t’u falur”.

– E lavdëronte:

I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thoshte: “Vlera e Aishes ndaj grave tjera është si vlera e theridit ndaj të gjitha ushqimeve”.

(Theridi është një ushqim i vjetër arabë. Përbëhet nga buka, mishi dhe çorba. Të gjitha këto vendosen në një enë e pastaj piqen. Shërbehet i nxehtë.)

– E paraqiste dashurinë ndaj saj:

I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, për Hatixhen, Allahu qoftë i kënaqur me të, tha: “Më është dhuruar dashuria e saj”.

– I shikonte të mirat e saj:

I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thoshte: “Besimtari nuk e urren besimtaren (gruan e tij). Nëse urren tek ajo një cilësi, do të pëlqejë një cilësi tjetër”.

– Nuk përdorte dhunë dhe nuk e godiste:

Aisha, Allahu qoftë i kënaqur me të, thoshte: “I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, asnjëherë kurrë nuk i ka ra asnjë gruas”.

– E vendoste kafshatën e bukës tek goja e saj:

I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thoshte: “Askush nga ju nuk shpenzon e që Allahu të mos e shpërblejë atë për atë gjë, madje edhe për një kafshatë buke që ju e vendosni në gojën e gruas tuaj”.

– Pinte nga ena e saj:

Aisha, Allahu qoftë i kënaqur me të, përcjell: “Njëherë, përderisa isha me të përmuajshmet, fillova të pija, pastaj ia dhashë (gotën) të pinte të Dërguarit, lavdia dhe paqja i Allahut qofshin mbi të, kurse ai vendosi gojën mu në vendin që kisha pirë unë dhe filloi të pinte, mandej nisa të ha një copë mishi e pastaj ia dhashë të Dërguarit, lavdia dhe paqja i Allahut qofshin mbi të, e ai e vendosi gojën e tij në vendin që kisha ngrënë unë”.

– Ishte aq i thjeshtë saqë bënte gara me gruan e tij:

Aisha, Allahu qoftë i kënaqur me të, përcjell: Dola me Pejgamberin e Allahut në disa udhëtime të tij. Në atë kohë isha vajzë e re dhe truphollë. I Dërguari i Allahut më tha mua: “Eja të garojmë!” Garova me të dhe fitova. Nuk më foli më për këtë gjë një kohë të gjatë derisa u plotësova në trup dhe harrova këtë gjë. Kur dola me të një herë tjetër në disa udhëtime të tij. Ai sërish më tha: “Eja të garojmë!” Garova me të, mirëpo kësaj here ai ishte ngadhënjimtari. Atëherë, ai filloi të qeshte dhe thoshte: “Një me një”.”

– Nuk i përhapte fshehtësitë e saj:

I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thotë: Njeriu më i keq dhe me pozitë më të ulët tek Allahu në Ditën e Kiametit, është ai i cili i afrohet gruas së tij dhe ajo i afrohet atij, e pas këtij afrimi (kontaktit seksual), ata (burri dhe gruaja) përhapin fshehtësitë e njëri-tjetrit.”

– E lavdëronte atë që sillet mirë me familjen e vet:

I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thotë: “Më të mirët ndër jush janë ata të cilët janë më të mirët ndaj grave të tyre”.

Nga arabishtja: Irfan JAHIU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here