Pse nuk keni nevojë të përdorni shishe plastike disa herë?

0
318

Gjëja më e përdorur për mbledhjen e lëngjeve është shishja plastike. Gjëja më e lehtë është të blini një shishe plastike një herë dhe pastaj të mbushni ujin nga burimi për disa ditë.

Zgjidhje e lirë dhe praktike. Por shumë njerëz ende nuk e dinë se mbushja e ujit në një shishe plastike pa pushim mund ta dëmtojë trupin.

Në vijim, lexoni disa gjëra rreth kësaj gjëje dhe mbani mend ato.

Cilat shishe lëshojnë substanca toksike?

Shishet plastike mund të lëshojnë substanca toksike. Prandaj, gjithmonë shikoni në shenjë në fund të shishes – një trekëndësh me një figurë që tregon se çfarë lloji të plastikës shishe është bërë.

Një shishen e shënuar me “1” (PET ose PETE) është e sigurt, por vetëm për një përdorim. Për shkak të pranisë së oksigjenit gjatë ngrohjes ose ekspozimit ndaj diellit, një shishe e tillë mund të shkaktojë që substancat toksike të bien në ujin që është i mbushur në të.

Shmangni shishet me emërtim “3” dhe “7” (PVC dhe PC), sepse lëshojnë substanca toksike që hyjnë në ujë dhe konsumimi i tyre më i gjatë shkakton sëmundje të rrezikshme në trup.

Për përdorim të shumëfishtë, zgjidhni shishe polietileni (shënuar me numra “2” dhe “4”) dhe një shishe polipropileni (shënuar “5” dhe “PP”). Ata janë relativisht të sigurt nëse i mbani ato në ujë të ftohtë dhe i dezinfektoheni siç duhet.

Shishet plastike = ambient i favorshëm për bakteret

Sipas shkencëtarëve, shishet plastike që përdorim më shumë se një herë kanë pothuajse të njëjtin numër bakteresh si kapaku i tualetit. Niveli i baktereve në shishe të tilla shpesh tejkalon standardet e sigurisë.

Kushtet për krijimin dhe zhvillimin e baktereve i bëjmë ne vetë, kur prekim shishen me duar të pista dhe nuk e lajnë siç duhet, dhe e mbajnë atë në temperaturën e dhomës me ujë në të.

Çfarë duhet të bëni?

Lani shishe rregullisht me ujë të ngrohtë, sapun dhe uthull.

Kushtojini vëmendje grykës së shisheve

Edhe me larjen e shishes, mund të ndodhë që të kemi ndonjë helmim ose ndonjë problem tjetër shëndetësor.

Shumica e baktereve janë të pranishme në grykën e shisheve, ku nuk është gjithmonë e mundur që të hiqet mirë papastërtia. Prandaj, për të mbrojtur veten, përdorni një kashtë në vend që të pini direkt nga ajo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here