Home Të tjera Zgjodhem per ju Fëmijët të cilët janë fizikisht më aktiv kanë tru më të shpejtë

Fëmijët të cilët janë fizikisht më aktiv kanë tru më të shpejtë

Kohëve të fundit, një seri studimesh të reja, konfirmuan se ushtrimet nuk janë të dobishme vetëm për organet e tyre të cilat ende janë duke u formuar, por edhe për trurin e tyre…

Shkencëtarët e Universitetit Ilinois publikuan se fëmijët e moshës nëntëvjeçare dhe dhjetëvjeçare të cilët janë në formë të mirë fizike duke falënderuar vrapin dhe ecjen, mundësohet transmetim më i shpejtë i sinjaleve nervore nga një pjesë e trurit në tjetrin – që bën të mundshme aktivitetin më të shpejtë dhe më kompakt.

Shkencëtarja Laura Chadock-Heyman pohon se aktiviteti fizik paraqet një mënyrë plotësuese përmes së cilës mund të tejkalohen moshatarët në zgjidhjen e detyrave konjitive.

Një hulumtim finlandez zbuloi se nivelet e larta të aktiviteteve fizike tek fëmijët në tre vitet e para të shkollimit përmirëson aftësitë e tyre në lexim dhe problemet aritmetike.

Rezultatet ishin të dukshme sidomos tek djemtë të cilët shkonin në shkollë në këmbë ose me biçikletë. Një studim tjetër tregon se vajzat njëmbëdhjetë vjeçare që ishin fizikisht aktive, kanë pasur rezultate më të mira në lëndën e natyrës dhe shoqërisë.

Ushtrimet më të mira: Fëmijët më të vegjël se 12 vjet duhet të inkurajohen në të gjitha llojet e aktiviteteve fizike: ecje, çiklizëm, basketboll apo futboll për rreth një orë në ditë. Rekomandohen gjithashtu edhe lojëra zbavitëse si ngjitje, hedhje apo kërcim në trampolinë.

The Interview People

Përshtati: Lutfi Muaremi

(Islampress)

Previous articleÇFARË DO TË THOTË FJALA “IMAN”?
Next articleKëto janë fjalët më të dashura për Allahun