Efektet Emocionale të Kancerit

0
372

Kanceri i prek pacientët fizikisht dhe emocionalisht. Diagnostikimi me kancer ju ballafaqon automatikisht me statistikat e këtij lloji të kancerit, shanset individuale për ta mundur atë dhe barrën financiare.

Për shkak të natyrës së paparashikueshme të tij, njerëzit me diagnozë të kancerit përjetojnë frikë, ankth, depresion, pasiguri dhe shumë më tepër. Cilësia e jetës ndryshon në mënyrë drastike.

Kanceri përpiqet të vjedhë dritën dhe ajrin nga jeta juaj e përditshme.

Mbështetja e miqve, familjes dhe ekspertëve është kritike për t’ju ndihmuar të luftoni kancerin në fushën fizike dhe atë emocionale.

Mendimet kanë fuqi – kjo është provuar nga studime të panumërta të kryera nga institucionet anembanë botës.

Mbajtja e mendimeve tuaja të përqendruara në luftën kundër kancerit – dhe fitorja  mbi të- është hapi i parë për shërim.

Emocionet e Kancerit që lëkundin bazën tuaj

Ankthi
Pacientët ndjehen të shqetësuar kur presin për një diagnozë të kancerit dhe shqetësohen për zhvillimin e tij në një vend të dytë në trup. Ndjenja e tmerrit, trishtimi, ndjeshmëria dhe madje edhe paniku janë të zakonshme. Ankthi ndikon në aftësinë tuaj për të qenë optimist, mund të shkaktojë që të humbni emërimet ose trajtimet dhe të mos jeni në gjendje të flini. Edhe nivelet e ulëta të ankthit janë antiproduktive për shëndetin, kështu që të mësuarit për të menaxhuar emocionet e stresit para se të dalin nga kontrolli është thelbësore për suksesin. Faktorë të caktuar kanë treguar të rrisin nivelin e ankthit në pacientët me kancer:
– Frika nga e panjohura.
– Vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të rregullta ditore.
– Ballafaqimi me efektet anësore të terapive të ndryshme.

Shumë pacientë përjetojnë një lehtësim nga ankthi i tyre kur flasin me një profesionist, udhëzues fetar apo punonjës social të shëndetit mendor.

Depresioni
Depresioni është më shumë se vetëm ndjenjë ” trishtimi”. Rreth 30% e pacientëve të kancerit diagnostikohen me depresion klinik ndërsa përjetojnë stresin e shkaktuar nga sëmundja. Frika e vdekjes, ndryshimet në rutinën e përditshme, shqetësimet financiare ose ligjore, hidhërimi, dhe ndjenjat intensive të trishtimit janë reagime normale pas diagnozimit  me kancer. Depresioni mund të shkaktohet nga anemia, mangësitë hormonale, pamjaftueshmëria e folateve ose vitaminës B1, dhimbjet e padurueshme, ose efektet anësore të terapive të kancerit. Problemet emocionale gjithashtu përjetohen edhe nga anëtarët e familjeve të atyre që janë diagnostikuar me kancer. Komunikimi i hapur brenda familjes, si dhe biseda me një udhëzues profesionist të shëndetit mendor ose fetar mund të ndihmojë në lehtësimin e ndjenjave shumë reale (dhe shpesh emocionale) ngjitëse.

Stresi – pas-traumatik
Studiuesit kanë zbuluar se të mbijetuarit e kancerit shpesh kanë mendime të bezdisshme, pagjumësi  dhe vetmi. Këto janë simptoma të çrregullimit të stresit post-traumatik (PTSD). Duke u përballur me një sëmundje kërcënuese për jetën është një ngjarje jashtëzakonisht traumatike për pacientin dhe të dashurit e tyre. Stresi emocional mund të mbetet i lartë për muaj, madje edhe vite, duke ju vendosur në rrezik për PTSD. Asnjë zbulim deri tani nuk është zbuluar nga mjekësia kimike për  pacientët e kancerit me stres post-traumatik.

Mos kini frikë të kërkoni ndihmë nga familja dhe miqtë tuaj. Kanceri mund të jetë i tmerrshëm dhe askush nuk duhet të jetë vetëm dhe pa mbështetje.
Asnjëherë mos injoroni ndjenjat e shqetësimit emocional ose ata do të përkeqësohen vazhdimisht.
Nuk është turp të kërkoni  ndihmë. Nëse ju ose dikush që e doni është duke luftuar me barrën emocionale të shkaktuar nga kanceri – ose sëmundje të tjera të rënda – është e rëndësishme që të kërkoni menjëherë ndihmë. Sa më shpejt të flisni me një profesionist shëndetiësor, aq më shpejt që të mund të gjeni terapinë që është e duhur për ju … dhe të kthehni në jetën pozitive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here